Drabbas yngre oftare av inkassokrav för privatlån?

Av: Lucy Publicerat: april 27, 2021

Konsumtionslån står idag för mer än hälften av kostnaden för alla de återbetalningar vilka betalas in på e månadsvis basis. En annan oroande faktor är att konsumtionslån ökar i explosionsartad takt vilket medfört att inom vissa typer av låneformer så är det mer regel än undantag att konsumenten i fråga blir föremål för diverse inkassokrav.

Enligt Finansinspektionen så är vissa konsumentgrupper särskilt utsatta och benägna att drabbas av inkassokrav efter att de fått sitt privatlån beviljat. Enligt FI så återfinns riskgruppen hos framför allt de konsumenter vilka måste öronmärka en stor del av sin månadsinkomst till att amortera på sina privatlån.

Läs mer: Så får du koll på hela din skuldbild – 3 steg

spara mer pengar

Enligt FI så beror den ökade belåningen, samt den exponentiella ökningen av inkassokrav på det faktum att en förhållandevis stabil och positiv ekonomi bidragit till att skapa förutsättningar för även alla de konsumenter vilka tidigare haft svårt att få igenom ett privatlån.

En oroande aspekt i det hela är att många av de konsumtionslån som tecknas på senare år utgörs av förhållandevis blygsamma belopp, varav den effektiva räntan sätts ganska högt på grund av lånets korta bindningstid.

Ofta så slutar det hela med att konsumenten får återbetala nästan samma belopp som hen fått beviljat i lån om man sätter i fokus den höga effektiva räntan, inklusive andra avgifter som ofta påförs vid beviljandet av lånet i fråga.

Vad är anledningen?

Om vi går tillbaka till den resonemanget gällande den grupp av konsumenter vilka tenderar att drabbas av inkassokrav så återfinns dessa ofta bland den yngre populationen, där en fast och stabil månadsinkomst lyser med sin frånvaro.

Genom att ansöka om privatlån så ämnar dessa individer lösa akuta behov av likvida medel. Dock så reflekterar de sällan över det faktum att de i själva verket kommer närmare den ekonomiska avgrunden, vilken i de flesta fall initieras med inkassokrav.

När en konsument får in en eller flera inkassokrav så är det ganska lätt att förlora fotfästet och gräva ner huvudet i sanden. För att begränsa risken för det hela så har de styrande organen infört ett antal regleringarna som kreditbolagen måste rätta sig under.

Hittills så har det hela inte fått den effekt som man hoppats på eftersom utlåningen bland yngre ökar för varje år. De senaste 10 åren så har utlåningsfrekvensen ökat med 7% per år vilket ger oss en ökning på hisnande 100% för den senaste decenniet!

Med tanke på den rådande situationen i världen i kombination med de otaliga uppsägningar vilka sker på löpande band så är det ganska givet att privatlån i form av mindre belopp lär växa exponentiellt under de kommande åren. Det hela kommer mest sannolikt leda till att många fler konsumenter, särskilt bland den yngre population kommer finna sig i att bli föremål för diverse inkassokrav.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden