Ensamstående med barn – så fixar du ekonomin

Av: Ylva Gren Publicerat: april 3, 2018

Ensamstående med barnAtt vara ensamstående med barn är en utmaning i sig. Dessutom kan situationen vara lite besvärlig ekonomiskt. När man är två kan man dela på utgifterna för både hem, hushåll och barn, men ensamstående får klara sig på en inkomst.

Här får du tips på hur du kan klara ekonomin trots att du bara har en inkomst att laborera med, men först är det klokt att nämna något om kostnader för barn.

Dina barn kostar mycket pengar

Att ha barn är det bästa som finns. Man ska dock inte underskatta kostnaderna för dem. I en analys utförd av Länsförsäkringar 2010 framgår att de totala utgifterna för ett barn från födseln fram till 18-årsdagen uppgår till omkring en miljon kronor i genomsnitt. Då är allt, inklusive föräldraledighet, vab, försäkringar, semester och liknande, inräknat. I en undersökning Swedbank gjorde 2013 blev totalsumman i stället närmare 1,5 miljoner. Med inflation är det förmodligen någonstans där kostnaden ligger idag.

En budget är ett måste

Utan att ha en budget att förhålla sig till kan det bli besvärligt att hålla ihop ekonomin i slutet av månaden. Efter att lön och eventuella bidrag har kommit in finns inga ytterligare källor till inkomster, men utgifterna tar inte direkt någon paus.

När du gör en budget är det i grunden faktiskt bara två stycken parametrar du ska ha med, nämligen inkomster och utgifter. Inkomsterna är ganska enkla att summera. Det blir dock lite svårare med utgifterna.

Inkomster inkluderar lön och eventuella bidrag, barnbidrag, underhåll och eventuella bostadsbidrag. Utgifterna är precis allt du betalar för mat, kläder, transporter, dagis och fritids, försäkringar, telefon, lån med mera.

Grundidén är att inkomsterna måste täcka utgifterna. Om de inte gör det måste du dra ner på utgifterna. För att göra det bör du gå igenom dina utgifter inom olika kategorier och du kan med fördel börja med det som inte är absolut nödvändigt.

Ett sparande är ett måste

Som ensamstående förälder har du inget automatiskt stöd från en partner. Du måste klara alla situationer själv. För att enklare kunna göra det och få en mer robust ekonomi bör du skapa ett sparande. Det är väldigt många ensamstående föräldrar som är mycket sårbara för minsta extra utgift, och det är en situation som ger stor otrygghet.

Du bör försöka spara en liten del av din inkomst varje månad. I början kanske det känns som att det går mycket långsamt, men det dröjer inte länge förrän du har tusenlappar undanstoppade. Dessa pengar bör du först och främst ha som buffert för att undvika behov av att låna. En del av ditt sparande kan du givetvis också använda för att exempelvis göra roliga aktiviteter med barnen.

Många bäckar små

En viktig sak att ha med sig, är att många små utgifter snart kan summeras till stora belopp. Detsamma gäller för många små sparade slantar. För en tryggare ekonomi bör du se till att minimera antalet utgifter samtidigt som du försöker spara här och där. För konkreta råd kring smart sparande i vardagen kommer här fem stycken beprövade tips:

  • Använd kort som ger dig rabatter eller poäng
  • Se över försäkringar och byt om du kan
  • Skippa bilen så ofta du har möjlighet till det
  • Strunta i gymkort och liknande och träna ute/hemma i stället
  • Återanvänd barnkläder (köp, byt, sälj) – Facebook Marketplace har visat sig vara ett utmärkt forum för föräldrar som vill spara in på utgifter för barnkläder.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden