Få rabatt på lånet med medlemskap

Av: Emil Jansson Publicerat: maj 23, 2019

En av huvudsakerna när du ska jämföra lån är att jämföra räntan. Den kan komma att göra stor skillnad på vad lånet kommer att kosta i slutändan. På mindre lån hinner inte räntan göra så stor skillnad oftast. Men om räntan skiljer sig mycket blir det såklart en del hundralappar som skiljer på den totala återbetalningssumman.

När vi istället pratar om större lån som billån, privatlån eller till och med bostadslån så kommer ränteskillnaden vara av större vikt. Då kan även en liten skillnad få stora konsekvenser på summan som ska återbetalas.

Jämför privatlån nu

Vilka rabatter finns det?

När det gäller rabatt på lånet finns det flera knep att ta till redan innan du börjar förhandla. Många banker erbjuder automatiskt rabatt om du har flera tjänster hos banken. Det innebär att endast genom att samla alla dina finansiella tjänster på samma ställe kan du få rabatt när du ansöker om lån. Det kan vara tjänster som andra lån som bolån, sparande eller bankkonton. Oftast räknas även pensionssparandet in i detta.

Andra sätt att få rabatt är via medlemskap i föreningar. Att långivare erbjuder rabatt till medlemmar i olika fackföreningar blir allt vanligare. Medlemskap i facket ger också andra förmåner som försäkringar och rabatter hos andra företag.

Exempel på rabatter du kan få

När långivare erbjuder rabatt på lånet är det ofta räntan det pratas om. Det kan vara att du får upp till över 1 procentenhet billigare ränta. Men det kan även gälla andra saker. Exempelvis kan du bli erbjuden kostnadsfria månadsavier eller uppläggningsavgift. Du kan även då andra förmåner hos banker som gratis årsavgift på betalkortet.

Person använder miniräknare

Vad betyder räntan?

När man pratar om ränta är det ofta många siffror som figurerar. Det är inte enbart den nominella räntan och effektiva räntan som finns utan även listränta och snittränta.

Listränta

Långivarens hemsida eller reklam visar ofta listräntan. Det är den högsta räntan som de kan erbjuda. Vilket gör att du nästan alltid kan få en lägre ränta än listräntan. Många gånger erbjuds du automatiskt en lägre ränta baserat på din kreditvärdighet, inkomst och belåningsgrad. Andra saker som påverkar vilken ränta du får är de vi tagit upp ovan som rabatterbjudanden samt hur bra du är på att förhandla. Därför blir listräntan ett relativt dåligt verktyg att jämföra eftersom nästan ingen låntagare får listräntan på sitt lån.

Snittränta

När du jämför långivare är snittäntan till större hjälp. Det är som det låter ett genomsnitt. Snitträntan baseras på föregående månads beviljade räntor och visar därigenom vilken ränta som genomsnittet fått. När du jämför snitträntorna ser du tydligare vilken av långivarna som generellt beviljar låga lån.

Andra räntor

Andra räntor som man ofta pratar om är den nominella räntan. Det är den ränta du får på ditt lån. Effektiva räntan är något som alla banker behöver ange i sina villkor innan du godkänner lånet. Den effektiva räntan är vad räntan på lånet blir tillsammans med övriga kostnader och avgifter. Det kan vara avgifter som uppläggningsavgift eller aviavgift.

6 viktiga frågor

När du ansöker om ett lån och blir lovad en rabatt finns det några saker du behöver säkerställa innan du signerar lånekontraktet. Även om du tror du vet vad som gäller så kontrollera alltid dessa saker för att undvika obehagliga överraskningar.

Hur mycket rabatt? – Säkerställ alltid hur mycket den totala rabatten kommer att vara på. Ibland kan du få flera olika rabatter på varandra.

Hur är rabatten delad? – Om du fått flera olika rabatter för olika saker så kontrollera alltid vilka du har fått och om någon enbart är tillfällig och senare försvinner.

Hur länge gäller rabatten? – Se alltid över hur länge du får rabatten. Många gånger erbjuds rabatten enbart ett år eller under första löptiden på längre lån.

Kommer det en påminnelse? – Många banker skickar ut påminnelser om när rabatten försvinner från ditt lån men inte alla. Om du inte får en påminnelse måste du själv komma ihåg att rabatten försvinner.

Förnyas rabatten om du förnyar lånet? – När löptiden gått ut och det är dags att förnya lånet kan det hända att rabatten inte följer med till den nya löptiden.

Vilka mer rabatter kan jag få? – Det kan vara så att du inte kunde beviljas alla rabatter vid första lånetillfället. Kanske behövde du en viss summa på ett sparkonto eller flytta ditt pensionssparande. Kontrollera vilka fler rabatter du kan få till när du förnyar lånet och vad du behöver uppfylla för att kunna tillgodogöra dig ytterligare rabatt.

Kortfattat

För att få billigast lån kan du gå med i föreningar eller fackföreningar som erbjuder rabatt hos långivare. Du kan även samla dina sparanden, pensionssparande och andra banktjänster hos samma långivare för att få ner räntan på lånet.

För att enkelt se vilka av bankerna som erbjuder låga räntor bör du jämföra snitträntan och inte listräntan. Du bör dock ta kontakt med flera långivare innan du ansöker om lån för att jämföra den faktiska räntan du kommer att få. Endast då kan du se vart det blir billigaste för dig att teckna ett lån.

Jämför privatlån

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden