Föräldrars betalningsanmärkningar kan ställa till för barn

Av: Theodor Holmberg Publicerat: augusti 8, 2017

Kronofogden

Föräldrars betalningsanmärkningar kan ställa till det för barn, detta bevittnar vi i ett tragiskt exempel nyligen rapporterat av Yle Nyehter.

Sari Jalonen är en ensamförsörjande tvåbarnsmamma som under de senaste veckorna fått utstå tunga besked. Det var i början av juli som familjen Jalonen började hoppas på att den äldsta dottern skulle få den studieplats hon tidigare ansökt om. Familjen är bosatt i Sydösterbotten och studieplatsen i huvudstadsområdet. Dottern fick sin studieplats och allt var frid och fröjd. Dock räckte glädjen inte länge då problematik uppstod efter att mamma Sari började hjälpa dottern att ansöka om boende.

Relativt snabbt fick dottern besked om att en plats från Hoas, ett delat rum i studentboende, kunde bli hennes men kraven var höga. Jalonen förlorade sina kreditupplysningar år 2012 efter motgångar med det egna företaget. I och med detta kom Hoas att kräva en förhandsbetalning på bostadshyran på tre månader, en summa som handlar om närmre 1000 euro.

Beskedet kom som en chock för Jalonen då det även handlade om en hyresgaranti utöver förhandshyran som skulle betalas inom tre dagar efter att erbjudandet presenterats. Om inte skulle dottern förlora sin boendemöjlighet och hamn längst bak i kön bestående av över 12 000 personer.

Beskedet kom som en kalldusch för Jalonen och familjen bad Hoas om extra tid för att kunna betala i förskott, vilket de fick. Men för att kunna finansiera detta var Sari tvungen att söka stöd hos FPA, Folkpensionsanstalten.

– Vi får varken stöd för hyresgaranti eller förskottshyror, eftersom min dotter är minderårig och inte är kund inom barnskyddet. Därmed har föräldrarna allt ansvar, berättar Jalonen.

Vidare uppmanade FPA den 16-åriga dottern att börja studera ett år senare i stället.

– Ett råd som detta låter inte som korrekt handlande från FPA:s sida. Vi har ett starkt rådgivningsansvar, men att avgöra hur människor söker sig till arbete eller studier ska alltid utgå från deras individuella behov. Möjligheterna att få utkomststöd försämras inte av betalningsanmärkningen i sig – men på grund av den är möjligheterna få –  konstaterar juristen Petri Lemettinen vid avdelningen för utkomststödet på FPA.

Lyckligt nog fick historien ett lyckligt slut för familjen Jalonen som via ett Facebook-inlägg lyckades sälja lite gamla saker och på så vis samla ihop tillräckligt med pengar. Onekligen är detta dock ett tydligt exempel på hur betalningsanmärkningar kan ställa till det för oss de mest oförutsägbara visen.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden