Fördelar och nackdelar med att låna pengar till dina vänner

Av: Ylva Gren Publicerat: september 19, 2017

Låna pengar till vänner

När det börjar bli knapert i plånboken finns det många av oss som funderar på att ta ett lån och låna pengar för att hålla budgeten flytande. Men istället för att jämföra långivare funderar en del på om de ska låna pengar av sina vänner. Varför inte? Det verkar finnas väldigt många fördelat med att låna pengar från och till sina vänner.

Men var inte för snabb med att ta det beslutet. Det finns även en hel del nackdelar som man inte först tänker på. Har kan du läsa några av de största fördelarna, och nackdelarna, med att låna bland sina vänner.

Vänner finns nära till hands

En god vän finns alltid där när man behöver den. Händer det att man behöver lite extra pengar är en vän ofta där, redo att hjälpa till med några kronor. När du lånar av dina vänner behöver du inte jämföra räntor och avtal mellan dina kompisar. Ett lån från en vän är ett lån baserat på tillit.

Lån kan bryta upp vänskaper

Pengars makt är stor. Tillräckligt stor för att holka ur den närmaste vänskapen. För många gånger har man hört historien hur två goda vänner blev fiender på grund av pengar. Lån mellan vänner kan vara en riskfylld affär, särskilt när större summor är inblandade. Är du skyldig en vän pengar kan du även känna dig moraliskt underlägsen din långivare.

Denna känsla kan snabbt övergå till förbittring och ilska mot kompisen. Långivaren kan även känna sig stressad då den inte alltid vet när den kommer att få pengarna tillbaka. Eftersom man sällan ordnar upp en betalningsplan kan bli tvungen att påminna låntagaren om lånet, något som få gillar att göra.

Vänner ger låg ränta

Vad är några kronor bland vänner? När du lånar från en vän kan du förvänta dig en låg ränta eller att få låna utan ränta. Den är åtminstone alltid disputerbar. Ett lån till en vän är mer som en tjänst än en investering som man ska tjäna pengar på. De flesta gånger kan du förvänta dig att det räcker med att ge tillbaka lånesumman. Detta kan dock ses som något negativt om du är långivaren. De pengar du lånar ut kunde istället användas till investeringar och besparingar.

Umgängeskretsens långivare

Brukar du låna ut pengar till dina vänner? Då riskerar du att bli du umgängeskrets förstaval när det kommer till nya lån. Det tar då inte lång tid innan avlägsna vänner du inte har pratat med på år knackar på din dörr. Sådana skräckexempel är få och osannolika. Men risken finns att du lånar ut pengar till en mängd olika vänner, familjemedlemmar och kollegor. Vad är det man säger? Många droppar små…

Vänner kan hjälpa dig med problem

Gott råd är guld värt och råd från vänner kommer billigt. Ibland ligger det mer bakom bristen på pengar än vad man först tror. Vänner finns då där, redo att hjälpa till, för att lösa de problem man tänkas ha. En vän som behöver låna pengar kanske också behöver en vän som kan hjälpa till med budgetering, sparandet eller förändringen av en livsstil. Har du, eller känner du någon som har problem med skulder ska du aldrig tveka med att hjälpa till eller be om hjälp.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden