Frågetecken kring låneskydd för privatlån

Av: Ylva Gren Publicerat: oktober 12, 2015

Låneskydd är produkter som långivare erbjuder låntagare i samarbete med försäkringsbolag eller andra banker. Idén är att en låntagare som blir arbetslös eller långvarigt sjuk och därmed får en lägre månadsinkomst inte ska riskera hela sin ekonomi. Nästan alla långivare inom privatlån erbjuder sina kunder att teckna låneförsäkring/låneskydd.

Konsumentverket har alldeles nyligen gjort en undersökning av hur låneskydd marknadsförs. Resultatet av undersökningen, som inkluderade 14 banker/andra långivare och 10 försäkringsbolag är klart intressant. Det är nämligen så att en icke obetydlig andel av aktörerna fick kritik på en eller flera punkter. Det Konsumentverket är särskilt kritiska mot är marknadsföringen av själva produkten låneskydd, förköpsinformationen och avtalsvillkoren i sig.

I en kommentar till resultatet av undersökningen menar Konsumentverket att det är beklagligt att många långivare och försäkringsbolag spelar på rädslan för att inte kunna betala på lånet varje månad och att aktörerna i viss mån överdriver riskerna.

Vad är låneskydd?

Låneskydd är en slags försäkring som aktiveras i det fall låntagaren blir arbetslös eller sjukskriven. Viktigt att känna till är att enbart ofrivillig arbetslöshet aktiverar försäkringen. Med låneskydd betalas de månatliga amorteringarna och räntorna från försäkringen, detta upp till förutbestämda maxbelopp.

För alla försäkringar betalar man en premie och för låneskydd gäller inga undantag. Premien uppgår till en procentandel av den återstående skulden och sjunker därmed i takt med att man amorterar på lånet.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden