Fullt priskrig på bolåneräntor

Av: Ylva Gren Publicerat: maj 3, 2018

I mars lanserades nya produkter för bolån på löpande band. Först ut var Enkla och sedan följde Stabelo och Hypoteket. Det speciella med dessa aktörer är att de erbjuder bolåneräntor som vida understiger de etablerade bolåneföretagens snitträntor.

Med en helt ny konkurrenssituation att möta har nu de etablerade aktörerna de senaste veckorna arbetat febrilt för att få ut egna erbjudanden för att undvika en flykt till uppstickarna. Det är inte fel att påstå att det har uppstått ett priskrig kring bolån. Vi kommer förmodligen att få se stora omvälvningar i utbudet av bolån de kommande månaderna.

Kunsumtionslån till bostäder

Räntor från en procent

Enkla var först ut med sin ”lågprisprodukt” och det är den här långivaren som i mångt och mycket har fått symbolisera den nya marknaden. Hos Enkla kan bolånetagare som har befintliga lån hos en annan aktör flytta hela sitt bolån och få en fast ränta på 0,95% under tre år. De övriga två uppstickarna erbjuder något högre räntor, men i gengäld är villkoren något mer flexibla.

I syfte att följa med trenden och ta fler marknadsandelar lanserade Danske Bank i början av april ett nytt erbjudande med en tvåårsränta på 1,29%. Danske Bank blev då den första mer etablerade långivaren att delta i priskriget. Nordea följde efter med en sänkning av den rörliga räntan med 0,1 procentenheter den 23 april.

Nu verkar det som att fler och fler etablerade bolåneföretag kommer att ta upp kampen med såväl uppstickarna som Danske Bank. Det är flera aktörer som har meddelat att de inom kort kommer att förbättra sina erbjudanden.

Skandiabanken har till exempel meddelat att det är ”sannolikt” att banken inom kort kommer att presentera en förbättrad bolåneränta. ICA Banken å sin sida säger att man ”undersöker” möjligheten att göra sitt erbjudande mer attraktivt. Nordnet uttalar sig lite mer konkret och menar att man innan sommaren kommer att lansera ett förbättrat erbjudande. Även SBAB har uttalat att man tittar på möjligheten att vässa sina bolån. Denna korta sammanställning av uttalanden har vi hämtat från en artikel i SvD.

Effektiv prispress från uppstickarna

Det är inte alla som varken vill eller kan flytta sina bolån till Enkla, Hypoteket eller Stabelo. Till exempel sätter dessa aktörer den maximala belåningsgraden betydligt lägre än vad storbankerna och bolåneinstituten gör. Hos Enkla är det dessutom inte möjligt att ansöka om ett nytt bolån. Den som tecknar sig för denna långivares bolån gör helt enkelt en flytt av ett befintligt bolån.

Det är emellertid mycket tydligt att uppstickarna på kort tid har lyckats skapa en prispress som är till gagn för såväl nya som befintliga bolånetagare även hos storbankerna och bolåneinstituten. En prispress på bolån är givetvis alltid välkommen eftersom det gör att boendekostnaderna minskar. Om det som sparas in på räntan används för att amortera extra, kan bolånetagarna dessutom få en mer robust lånesituation för framtiden.

Bankernas enorma marginaler minskar

Bolåneföretagen och storbankerna har länge hävdat att det endast finns små möjligheter att sänka räntorna för bolån, detta trots att marginalerna uppenbarligen är rekordhöga. Under det fjärde kvartalet 2017 var bankernas marginaler för bolån i genomsnitt 1,71%. Kort sagt tjänar bankerna 1,71 kr per utlånad hundralapp. Att bolån är en kassako märks mycket tydligt i de årsredovisningar som storbankerna precis har lämnat för 2017.

När det nu dyker upp uppstickare som pressar priserna, och följden blir att storbankerna och bolåneföretagen snabbt försöker kontra, är det uppenbart att de tidigare uttalandena om små möjligheter endast var spel för galleriet. Storbankerna har stora möjligheter att sänka sina räntor överlag och det ska bli intressant att se hur priskriget utvecklar sig de närmaste månaderna.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden