Guide: Undvik bedrägerier med lån och köp på internet [2022]

Av: Emil Jansson Publicerat: januari 11, 2022

Näthandeln har ökat kraftigt de senaste åren och idag handlar majoriteten av alla svenskar på nätet. Även bankärenden som lån brukar skötas online. Tyvärr har det också blivit rena guldgruvan för bedrägerier. Låt oss titta på vad du kan göra för att skydda dig.

Bedrägerier

De flesta nätbedrägerier går ut på att vilseleda intet ont anande privatpersoner och få dem att slå till snabbt. Det kan handla om olika lockande erbjudanden eller ovanligt billiga varor. Andra gånger är det säljaren som luras av en intresserad köpare som i själva verket är en bedragare. Målet är att komma över pengar eller till exempel betalningsuppgifter för att kunna kapa identiteten och ta egna lån eller göra köp i personens namn.

Stressa inte fram beslut

Många som råkat ut för bedrägerier brukar säga att de inte tänkte efter utan fattade ett beslut utan att först tänka igenom det hela. Det är precis den typen av impulsivt agerande som bedragare brukar vara ute efter. De vill inte att deras mål börjar läsa recensioner eller på andra sätt undersöka deras erbjudande närmare. Inte sällan är erbjudandet utformat för att öka tidspressen. Kanske gäller det enbart en enda dag eller så finns det en kontaktperson som kommer att säga att det är din enda chans att slå till. Var istället mycket skeptiskt och ta tid på dig, särskilt om du inte har tillräckligt med information.

Tänk över betalningsmetoden

Om du använder en pålitlig nätbutik som du handlat från flera gånger förut kan du välja den metod som du föredrar, men om du känner dig tveksam bör du tänka över valet noggrant. Väljer du kreditkort har du möjlighet att kontakta ditt kreditbolag och annullera debiteringen om det du beställt inte levereras. Ett annat tips kan vara att använda en e-plånbok för att slippa lämna ut kortuppgifter eller bankuppgifter, inte minst om det handlar om en ny bekantskap som du är osäker på.

Kontrollera att du är på rätt sajt

I webbläsarens adressfält ser du en unik URL. Det är sajtens webbadress, och för till exempel banker och nätbutiker behövs en krypterad anslutning. I så fall ska URL:en inledas med ”https” och inte bara ”http.” Dessutom finns det en ikon med ett hänglås bredvid säkra webbadresser som du kan klicka på för att få mer information om webbplatsen det gäller. Om någonting inte stämmer finns risken att du befinner dig på en bluffsajt som skapats av bedragare för att se ut som ett original. Lämna i så fall omedelbart sidan och kontrollera att du går till rätt webbadress.

Se över din lösenordshantering

Bra lösenord är långa, innehåller många tecken och blandar små och stora bokstäver. Lösenord som absolut inte får användas är till exempel ditt eget namn, ditt födelsedatum, enkla kombinationer som 123, eller liknande som en bedragare sannolikt skulle kunna tänkas pröva. Om du har möjlighet är ett tips att använda dig av tvåstegsverifiering. Det är en slags dubbel verifiering där du använder både ditt lösenord och till exempel en sifferkod som ska knappas in på din smarttelefon. I så fall blir risken väldigt låg för att råka ut för ett bedrägeri, detta eftersom det krävs mer än bara ditt lösenord. Se också till att inte använda samma lösenord för flera olika tjänster, och byt gärna lösenord med jämna mellanrum.

FAQ

Vad är de tydligaste tecknen på ett nätbedrägeri?

Bedragaren vill nästan alltid stressa fram en affär. De kan också vilja använda sig av en kurir eller att du ska betala till en annan person än den du varit i kontakt med.

Är det alltid bedrägeri om erbjudanden ser ovanligt bra ut?

Nej, men ju bättre erbjudandet ser ut, desto mer skeptisk bör du vara. Säg till exempel att märkeskläder säljs till vrakpriser. Risken finns att de är stulna, fejkade eller att din vara inte levereras.

Kan jag lita på avsändaren i e-postmeddelanden?

Nej. Avsändaren går att förfalska. Även om avsändaren verkar vara en pålitlig bank eller butik finns ändå risken att det handlar om bedrägeri. Aktörer som banker eller seriösa butiker skulle dessutom heller aldrig fråga efter känsliga uppgifter som till exempel din bankkod via e-post.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden