Halloween 2019 – 5 av 10 svenskar firar dagen

Av: Theodor Holmberg Publicerat: oktober 29, 2019

Det har säkert inte undgått dig att Halloween är på intåg, med vart och vartannat skyltfönster dekorerat med dödskallar, spindelväv och häxhattar. Högtiden är ett av de nyare tillskotten bland Sveriges traditioner och kom till oss från USA på 1990-talet. I år planerar varannan svensk att fira Halloween, men vilken betydelse har egentligen högtiden för handeln?

Halloween Sverige 2019

Svenskars Halloweenvanor

I år kommer 5 av 10 svenskar fira Halloween och i genomsnitt lägger dessa 291 kronor på högtiden, visar en undersökning av Svensk Handel. Den absolut populäraste produkten att köpa är godis, vilket kanske inte är särskilt förvånande då vi tillhör eliten när det kommer till godisätande. Enligt Jordbruksverket har vi svenskar ett årligt intag på 16 kilo godis – inte illa!

I dagsläget är påsk den högtid då vi äter som mest godis i Sverige, men Halloween hamnar inte långt efter. Förra året ökade Cloettas försäljning av lösviktsgodis med 40 % under oktober månad. För många är det ett ypperligt tillfälle att kränga lite extra (det är ju bara Halloween en gång om året!), men många vill också ha en skål hemma för de som går bus eller godis.

Antalet som firar Halloween skiljer sig också stort mellan olika åldersgrupper. I gruppen 18-22 år svarar 8 av 10 att de planerar att uppmärksamma högtiden, medan 7 av 10 i åldersgruppen 56-80 svarar att de inte kommer fira Halloween alls. Inte så konstigt eftersom den yngre åldersgruppen, till skillnad från de äldre, vuxit upp med den amerikanska traditionen.

Efter godis är pumpor och andra dekorationer det vanligaste att köpa och sist på listan hittar vi smink och utklädnader.

Hitta ett lån till skrämmande låg ränta!

Halloween inom svensk handel

Det är inte konstigt att många butiker inreds med Halloweendekorationer under oktober månad. För många återförsäljare är högtiden ett utmärkt tillfälle att locka fler konsumenter till köp. Enligt Svensk Handel planerar var tredje butik (35 %) att genomföra någon försäljningskampanj i samband med Halloween. Hos matvarubutiker är motsvarande siffra 41 %.

För butiker som är nischade på maskeraddräkter är högtiden ofta årets viktigaste försäljningsperiod. Hos Buttericks står Halloween för 30 % av årsomsättningen, trots att smink och utklädnader hamnar längst ner på listan över produkter som svenskar köper till Halloween. Enligt butikskedjan har avancerade sminkningar med latex och fejkblod blivit populärare.

Statistik från förra årets Halloween visar att svenskar handlar mer veckan innan Halloween än under själva högtidsveckan. Det kan delvis förklaras av att det var löning veckan innan, men också av att många svenskar är bortresta över höstlovet som infaller samma vecka som Halloween. Inför högtiden köps i heller ingen speciell mat som ska inhandlas (godis borträknat).

Allt som allt beräknas vi konsumera Halloweenprodukter för drygt 1 miljard kronor i år. Det kan låta mycket, men jämfört med julen är det bara en droppe i havet. Förra året såg handeln en merförsäljning på 15 miljarder under julen och en total månadsomsättning på drygt 80 miljarder kronor. Svensk handel listar de helger som har mest betydelse för handeln:

  1. Jul (63 %)
  2. Påsk (35 %)
  3. Nyår (34 %)
  4. Midsommar (31 %)
  5. Black Friday (30 %)
  6. Mors dag (25 %)
  7. Alla hjärtans dag (19 %)
  8. Mellandagsrean (19 %)
  9. Halloween (15 %)
  10. Fars dag (14 %)

Halloween hamnar på en nionde plats, inklämd mellan mellandagsrean och fars dag. En förhållandevis liten högtid, alltså. Kanske bör Halloween betraktas som en uppvärmning inför den riktiga konsumtionshögtiden – julen? Med Black Friday som förrätt och nyår och mellandagsrean som efterrätt är det inte konstigt om pengarna inte räcker när det nya året närmar sig.

LÄS MER: Räcker inte pengarna? – Låna pengar till jul

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden