Hårdare tag mot oseriösa långivare inom smslån

Av: Emil Jansson Publicerat: maj 12, 2015

De senaste åren har marknaden för smslån mognat och långivningen blir allt mer ordnad och seriös. Ett viktigt steg i den här processen är beslutet om att smslåneföretag sedan juli 2014 måste ansöka om tillstånd hos Finansinspektionen. Då och då nås vi dock fortfarande av negativa nyheter när det gäller smslåneföretag som uppvisar brister i sin skyldighet att göra tillräckliga kreditkontroller.

Just bristerna i kreditkontroller är något som Konsumentverket har uppmärksammat ett par gånger de senaste månaderna och man har både utfärdat varningar och till och med förbjudit ett par aktörer att fortsätta bedriva utlåning.

Nytt lagförslag på gång

Konsumentverket/KO har under 2015 bedrivit ett aktivt påverkansarbete mot riksdag och regering med målet att påverka politikerna att ta steg för att stärka konsumenternas ställning. Även Kronofogden har lyft frågan i olika sammanhang.

Regeringen har därför beslutat att tillsätta en utredning om smslån. Syftet med utredningen är att ta fram förslag på hur det kan bli ”bättre ordning” (citat) på marknaden och se på vilka steg som kan vidtas för att minska överskuldsättningen framför allt bland hushåll med en svag ekonomi.

Utredningen presenterades i en debattartikel i Expressen den 22 april och utredningen tillsattes formellt några dagar senare. De ansvariga ministrarna, justitieminister Morgan Johansson och finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund, har bland annat framfört att man vill att utredningen tittar på införandet av ett möjligt kostnadstak samt ett krav på skriftligt undertecknande av låneavtal.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden