Hög aktivitet på ditt barns Swish? – Det kan röra sig om penningtvätt

Av: Ylva Gren Publicerat: oktober 5, 2019

Har du bra koll på vad som försiggår på ditt barns Swish-konto? Om svaret är nej bör du göra det till en vana att hålla utkik efter hög aktivitet och avvikande transaktioner på kontot. Enligt polisen blir det nämligen allt vanligare att kriminella använder sig av ungdomar för att tvätta pengar. Att ta ut eller föra över en summa pengar kan verka oskyldigt, men faktum är att handlingen är straffbar och om personen är under 18 år kan du som förälder bli återbetalningsskyldig.

Swish penningtvätt

Unga agerar penningmålvakter

Det var i samband med utredningar om telefonbedrägerier som polisen började se att allt fler unga agerar penningmålvakter, det vill säga medvetet eller omedvetet hjälper kriminella tvätta pengar. Av tusen identifierade penningmålvakter var 70 procent mellan 15-25 år gamla. I vissa fall var personerna inte äldre än 12 år.

Genom telefonbedrägerier där personer luras till att logga in på sitt bankkonto med BankID eller bankdosa kommer kriminella över stora summor pengar. För att dessa pengar ska kunna användas måste de tvättas, vilket görs med hjälp av ett antal penningmålvakter. Penningtvätten sker genom att penningmålvakten använder sitt konto för att flytta, föra över eller ta ut pengar som kommer från den kriminella verksamheten. På så sätt ser pengarna ut att vara helt lagligt intjänade.

Hur rekryteras unga?

När det talas om att unga rekryteras av kriminella till att agera penningmålvakter låter det ofta mer avancerat än det är. I själva verket kan det handla om något så simpelt som att en person går upp till ungdomen på gatan och ber om att få swisha över en summa pengar som sedan ska tas ut kontant. Oftast är förklaringen att personen glömt kreditkortet hemma.

Denna simpla handling kan för ungdomen framstå som en enkel tjänst, men är i grund och botten ett brott – oavsett om personen är medveten om det eller inte. I vissa fall erbjuds barnet också en mindre summa som tack för hjälpen, vilket kan locka personen att vilja hjälpa till andra gånger som den kriminella ”glömt kreditkortet”.

Några andra sätt som kriminella kan få unga att agera penningmålvakter på är:

  • En kompis eller bekant swishar över en summa och ber personen swisha vidare pengarna till någon annan.
  • Någon vill köpa något dyrare, exempelvis en klocka, och ber personen betala i affären mot en swish-överföring.
  • Ungdomen blir kontaktad av en person som hävdar att en feltransaktion skett och som ber hen swisha tillbaka.

Oavsett hur den kriminella går tillväga är det ett brott att låna ut sitt konto till någon annan. Ofta förstår personen som utsätts inte allvaret i handlandet eller bryr sig inte om konsekvenserna, men att agera penningmålvakt kan få stora påföljder.

LÄS MER: Låna pengar med Swish

Konsekvenser av att agera penningmålvakt

Inte nog med att den som agerar penningmålvakt riskerar att dras in i grov kriminell verksamhet, personen kan också bli dömd till fängelse i upp till två år. Om pengarna som ungdomen tvättat åt den kriminella kommer från bedrägeri kan personen bli skyldig att betala tillbaka hela beloppet som stulits, trots att endast en mindre del av pengarna överförts.

Att bli återbetalningsskyldig för så stora belopp kan leda till att den unga vuxna blir skuldsatt och hamnar hos Kronofogden vid en mycket tidig ålder. Skulderna kan i sin tur göra att personen får problem med att hyra lägenhet, öppna bankkonto, låna pengar, bli beviljad studiemedel och teckna telefonabonnemang. Det kan alltså få mycket allvarliga konsekvenser.

Om personen som agerat penningmålvakt är omyndig kan föräldern bli återbetalningsskyldig i barnets ställe. Ansvaret är dock begränsat och vårdnadshavaren kan endast krävas på upp till en femtedel av prisbasbeloppet. Beloppet för 2019 är 46 500 kronor, vilket innebär att föräldern som mest kan bli skyldig att betala 9 300 kronor.

Tips till dig som förälder

Om ditt barn är minderårigt har du som förälder rätt att se över hens konto. Ha för vana att gå igenom transaktionerna med jämna mellanrum och ställ frågor till ditt barn om det är någon överföring du tycker verkar misstänksam. Ett varningstecken är om pengar som kommit in på kontot skickats vidare direkt. Om du skulle se någon avvikande transaktion som du misstänker är kopplad till penningtvätt bör du först och främst kontakta er bank och därefter göra en polisanmälan.

Sist men inte minst, prata om penningtvätt och olika scenarion som kan uppstå – det gäller oavsett om ditt barn är minderårigt eller inte. Förklara hur de olika rekryteringsförsöken kan se ut så ditt barn känner igen det när det händer. Förklara vad motivet bakom en simpel förfrågan om uttag av pengar kan vara. Och viktigast av allt, berätta vad konsekvenserna kan bli om personen väljer att swisha vidare en summa åt någon eller tar ut pengar mot en överföring.

LÄS MER: Är dina barn rätt försäkrade? 

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden