Högre avgift för brott mot penningtvättslagen

Av: Emil Jansson Publicerat: januari 17, 2020

Den maximala sanktionsavgiften för spelbolag som bryter mot penningtvättslagen är för låg. Det anser Spelinspektionen som strax före årsskiftet skickade in en begäran om lagändring till Finansdepartementet. För att sanktionsavgifterna ska ha avsedd effekt och vara avskräckande för spelindustrin bör de stå i proportion till det aktuella spelbolagets omsättning.

Avgift penningtvätt

Spelbranschen attraktiv för penningtvätt

Penningtvätt är när en person försöker omvandla pengar som kommer från brott så att de ska se ut att vara lagligt intjänade, det vill säga pengarna”tvättas”. Just spelbolag kan vara attraktiva för att tvätta pengar eftersom det med ett spelkonto är enkelt att göra stora insättningar och uttag. På så sätt blir det svårare att spåra pengarna tillbaka till brottslig verksamhet.

För att förhindra att verksamheter utnyttjas för penningtvätt finns en penningtvättslag, som gäller för såväl spelbolag som kreditbolag och banker. Enligt lag måste dessa företag bedöma risken för att utnyttjas för penningtvätt och vidta åtgärder för att motverka riskerna. För spelbolag är det därför särskilt viktigt med god kunskap om kunderna och hur de spelar.

Proportionerliga sanktionsavgifter

Om ett spelbolag bryter mot penningtvättslagen kan bolaget drabbas av sanktionsavgifter från Spelinspektionen. I nuläget kan myndigheten besluta om avgifter på maximalt en miljon euro, vilket motsvarar en avgift på ungefär 10 miljoner kronor.

I sin begäran om lagändring skriver Spelinspektionen att ”många av de spelbolag som har licens i Sverige omsätter stora belopp och har en stark finansiell ställning”. Sammanräknat omsatte de tio största spelbolagen mellan 173 miljoner och 3,5 miljarder kronor under förra årets tre första kvartal. Straffavgifter på 10 miljoner är bara en droppe i havet för dessa giganter.

För att sanktionerna ska skapa goda incitament att följa lagen måste avgifterna vara proportionerliga, menar myndigheten.

Förslaget: Sanktionsavgifter för brott mot penningtvättslagen bör höjas till maximalt tio procent av bolagets omsättning det senaste räkenskapsåret. Ett bolag med 500 miljoner i omsättning kan då tvingas böta 50 miljoner.

Spelbolagen själva anser att sanktionsbeloppen inte bör baseras på omsättning, utan på intäkter efter utbetalda vinster. Om det blir någon lagändring återstår att se efter att Finansdepartementet har behandlat färdigt Spelinspektionens förslag.

LÄS MER: Hög aktivitet på ditt barns Swish? – Det kan vara penningtvätt

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden