Hur får man en bra kreditpoäng?

Av: Ylva Gren Publicerat: september 29, 2021
En hand som håller i en bunt kreditkort.

Att ha en bra kreditpoäng är något man vinner mycket på. Bland annat kan en bra kreditpoäng göra det mycket lättare att få din ansökan beviljad när du ansöker om att låna pengar. I denna artikel ska vi därför ta oss en titt på lite olika tips och tricks som du kan använda dig av för att få en så bra kreditpoäng som möjligt.

Ansök om lån hos aktörer som inte gör kreditupplysningar med UC

Ett sätt för att skaffa sig en bättre kreditpoäng, eller åtminstone att se till att den inte blir sämre än vad den redan är, handlar om att ansöka om lån hos långivare som gör sina kreditupplysningar med ett annat företag än UC. Skälet till detta är att varje gång det görs en kreditupplysning på ditt namn med UC försämras din kreditpoäng. Ansöker du bara om ett lån, och det bara görs en kreditupplysning med UC, påverkas visserligen inte din kreditpoäng alltför mycket, utan bara lite. Sitter du och ansöker om lån hos flera olika aktörer som gör sina kreditupplysningar med UC kan det dock försämra din kreditpoäng rejält. Se därför till att undvika detta genom att ansöka om lån via en låneförmedlare, ansöka om lån hos långivare som använder sig av andra kreditupplysningsföretag än UC, eller bara gör en enda ansökan hos ett företag som använder sig av UC.

Använd en låneförmedlare

Genom att använda dig av en låneförmedlare kan du genom att göra en enda ansökan automatiskt ansöka om lån hos flera olika långivare. Detta tar låneförmedlaren nämligen automatiskt hand om åt dig. Genom att använda dig av en låneförmedlare kan du därför ansöka om lån hos flera olika aktörer, men detta utan att själv behöva sitta och ansöka om de olika lånen manuellt. Detta är bland annat en stor fördel eftersom det sparar dig tid och energi, men också för att du då kan ansöka om lån hos flera olika aktörer samtidigt som det räcker med att göra en kreditupplysning. På så sätt behöver det inte påverka din kreditpoäng i negativ mening alltför mycket.

Betala dina räkningar i tid

En annan viktig del i att skaffa sig bästa möjliga kreditpoäng är att alltid se till att betala dina räkningar i tid. Gör du inte det kan du nämligen få betalningsanmärkningar och i värsta fall hamna hos Kronofogden, något som kan få katastrofala konsekvenser för din ekonomi och din kreditpoäng.

Sök ett nytt jobb

En annan sak som kan påverka din kreditpoäng kraftigt är din inkomst. Om det då är så att du har en lön som du tycker är för låg och som du inte är riktigt nöjd med kan det därför vara bra att börja söka sig om efter andra, mer välbetalda jobb. Självklart kan du inte utgå från att du kommer få ett jobb med en högre lön, men du kan i alla fall pröva lyckan och se om du lyckas hitta ett. Gör du det kan det alltså få positiva effekter för din kreditpoäng.

Betala av dina gamla skulder

Obetalda skulder är något som kan försämra din kreditvärdighet avsevärt. Se därför till att betala tillbaka dina gamla skulder så fort som möjligt. Ju färre skulder du har desto bättre kreditpoäng kan du nämligen få.

Vänta tills dina betalningsanmärkningar försvinner

Betalningsanmärkningar är även det något som kan försämra din kreditpoäng avsevärt. Ytterligare ett sätt som du kan förbättra din kreditpoäng på, om det nu är så att du har några betalningsanmärkningar, är att vänta tills dessa försvinner från ditt register. Hur lång tid detta tar är dock något som kan variera beroende på vilken långivare det handlar om. Hos vissa långivare kan betalningsanmärkningar nämligen försvinna efter sex månader, och hos andra efter ett år.

Ta bara lån då det är absolut nödvändigt

Det finns flera skäl till att man bara bör låna pengar då det är absolut nödvändigt. Detta handlar bland annat om att det inte är gratis att låna pengar eftersom det tillkommer ränta och andra avgifter. Obetalda lån är dock också något som försämrar din kreditpoäng, och ju fler obetalda lån du då har desto sämre kreditpoäng får du. Se därför till att bara låna pengar när det verkligen är nödvändigt och när du är helt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka de enligt den återbetalningsplan du och långivaren kommit överens om.

Samla dina lån

Lån är alltså något som inte alls är bra för din kreditpoäng. Detta är dock framför allt fallet om det är så att du har många spridda lån, alltså flera lån från flera olika långivare. Försök därför att i stället samla alla dina lån hos en och samma bank. Dels kan det ge dig en lägre ränta, men framför allt är det bättre för din kreditpoäng.

Använd dig av en medsökande eller en borgenär

Att använda sig av en medsökande eller en borgenär är visserligen inte något som höjer din kreditpoäng i sig. Dock är det något som kan öka dina chanser till att få din låneansökan beviljad, åtminstone om den medsökande eller borgenären i sin tur har en bra kreditpoäng. För långivaren blir det nämligen inte lika riskabelt att ge dig ett lån om du använder dig av en medsökande eller en borgenär, detta eftersom dessa då kan betala tillbaka pengarna om det är så att du inte klarar av att göra det på egen hand.

Försök ha så lite fasta utgifter som möjligt

Även fasta utgifter är något som kan påverka din kreditpoäng. Ju fler fasta utgifter du har, desto sämre är det närmare bestämt för din kreditpoäng, och ju färre fasta avgifter du har desto bättre är det för kreditpoängen. Försök därför att skaffa dig så få fasta utgifter som möjligt samt bara hålla dig till sådana som är absolut nödvändiga. Har du en massa fasta utgifter som egentligen inte är nödvändiga kan det nämligen försämra din kreditpoäng helt i onödan. Gör därför ditt bästa för att undvika att skaffa dig fasta abonnemang och liknande saker som du egentligen inte ens behöver. Ju färre sådana du har, desto bättre blir det nämligen för din kreditpoäng.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden