Hur påverkar trenden med rekordlåg ränta den yngre populationens synsätt på lån

Av: Lucy Publicerat: mars 24, 2021

En gång i tiden så var lån synonymt med att behöva anpassa sig till en begränsad hushållsbudget under en längre period. Detta innebar ofta att man även fått dra ner på sina fritidsnöjen, semestrar och andra delar vilka hos gemene man bidrar till livets goda stunder.

Par sitter med ideer och undrar hur mycket de får låna

Idag så har vårt sätt att förhålla oss till lån påverkats helt och hållet, vilket inom olika medier ofta tillskrivs den rådande låga räntan. En konsument har idag möjligheten (utan att förta sig) i många fall förhandla till sig en förmånlig ränta som många yngre, i de flesta fall, knappast belastar deras ekonomi nämnvärt.

Föregående generationers tankesätt

De äldre är tillräckligt gamla fört att minnas sämre tider när räntesatserna brukade ligga på 20 – 30%. Den yngre generationen varken vill eller har tankar på att relatera till dessa tider eftersom många tror på fullt allvar att den låga räntan kommer finnas där för evigt.

Även om de mest inbitna experterna emellanåt tenderar att predika vikten av att tänka pessimistiskt i form av högre räntor, men dessa inslag tenderar att vara sporadiska och har hittills knappast bidragit till att ändra den yngre populationens synsätt när det kommer till belåning.

Man måste således ställa sig frågan vad det hela kan innebära rent konkret när vinden vänder vill säga? Till att börja med så kommer många av de yngre att hamna i allvarliga ekonomiska problem där utmätningar och fall hos Kronofogden kommer fullständig att explodera.

Vi har sett klara exempel på ovanstående under den rådande pandemin där framför allt yngre får det hett om öronen när det kommer till den ekonomiska biten, främst på grund av de permitteringar och uppsägningar som sker på daglig basis.

Så vad att göra?

Om man spånar på resonemanget så kan ingen riktigt förutspå hur den oansvariga och ofta naiva resonemanget bland yngre kring ränta kommer i slutändan att landa när väl räntekarusellen börjar stiga.

Vi kan dock med säkerhet säga att endast de starkaste kommer att kunna överleva, samtidigt som en hel generation riskerar att finna sig i utmätningar och skulder hos Kronofogden med enorma belastningar på samhällets olika skikt.

Även om det i slutändan handlar i mån och tycke om eget ansvar så måste de ansvariga organen ändå göra sitt yttersta för att erbjuda adekvata åtgärder och lösningar samt göra sitt yttersta för att verkligen få den yngre populationen att förstå det faktum att ett lån är något som man måste återbetala förr eller senare, ofta till betydligt högre räntor än vad man räknat med!

Man måste även nämna det faktum att den ständigt sjunkande räntan där långivare tävlar i att överrumpla varandra med generösa lånevillkor har i sammanhanget både direkt och indirekt kommit att påverka hur en hel generation förhåller sig till belåning och allt vad det innebär.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden