ID-kapning – Risker och skydd

Av: Emil Jansson Publicerat: juni 10, 2019

Att ID-kapning har ökat de senaste åren är ett faktum enligt polisen. Det är dessutom något som tyvärr bara kommer att öka mer och mer under de kommande åren. Det finns många olika sätt att få sin ID kapad eller stulen och nu när vi lever i ett allt mer elektroniskt samhälle blir det många gånger enklare för de som vill begå brott.

Ibland kan din ID vara kapad och du vet helt enkelt inte om det. Det finns dock ett par enkla knep som tyder på att du har blivit utsatt:

  • Abonnemang tecknas i ditt namn
  • Du får kreditupplysningar gjorda i ditt namn
  • Du får mindre post än vanligt eller ingen alls
  • Du får fakturor på varor som du inte har beställt

Om du ser någon av dessa tecken bör du omedelbart ta kontakt med polisen för att se vad de kan hjälpa till med. Ta även kontakt med din bank och alla de ställen där du har kreditkort och liknande.

Idkapning

Så här gör de

Det finns som sagt många olika sätt att stjäla någons ID. Vissa är vanligare än andra och den absolut vanligaste är något som kallas för ”Card not present”. I detta fall har bedragaren använt sig av dina kortuppgifter på ett olagligt sätt för att göra inköp och då oftast online. Det är tyvärr relativt enkelt att få sina kortuppgifter stulna online och det är många gånger användarens fel. Det är viktigt att du alltid verifierar om du är på en webbplats som använder sig av https för krypterad internettrafik.

Personnumret är något som är offentliga handlingar på gott och ont. Med ditt personnummer kan bedragaren försöka teckna abonnemang, beställa varor eller rent av kontokort i ditt namn. Det fungerar tyvärr då många företag inte är tillräckligt noggranna i sina metoder att verifiera vem som kunden egentligen är.

Att använda sig av någons adress är också ett vanligt sätt att bli utsatt. Detta förekommer många gånger som ytterligare ett steg i bedrägeriet då de kapar din adress. I och med detta får de all din post och kan på så sätt kontrollera och besvara dessa för att verifiera sig som om de vore dig. Många gånger är kapningen av adressen mer fysisk då de går igenom dina sopor för att hitta personnummer, kontonummer och andra personliga uppgifter att använda.

I och med att BankID blir vanligare och vanligare är kapning av BankID något som förekommer. Detta fungerar oftast genom att någon ringer till dig och låtsas vara från banken. De ber dig slå in dina BankID-koder för verifiering och du skapar då omedvetet ett nytt BankID i ditt namn.

Hur skyddar du dig?

Med några enkla knep kan du skydda dig mot bedrägeri. Det absolut bästa är sunt förnuft. Om något verkar vara konstigt är det alltid bäst att säga nej. Använda alltid webbplatser som är krypterade. Om du slutar få post eller får räkningar på saker du inte har köpt bör du kolla upp din adress. Du kan enkelt skapa ett skydd genom att spärra adressändring med e-legitimation. Kasta inte dina brev och personlig information i sopporna. Förstör de på annat sätt. Det allra enklaste sättet att skydda dig själv är att aldrig ge ut uppgifter när någon ber om dem. Varken banker eller myndigheter ber om att du identifierar dig om det inte är du som först tar kontakt med dem.

Tänk dig alltid för en extra gång.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden