Inkassobolag – vad sysslar de med?

Av: Ylva Gren Publicerat: oktober 13, 2022

Som namnet kanske avslöjar så jobbar inkassobolagen med att inkassera skulder. Det innebär att om du fått en faktura från ett företag som du är skyldig pengar, och denna faktura inte betalas inom utsatt tid, då kan företaget lämna ärendet vidare till inkasso vars uppgift alltså är att se till att fakturan blir betald. 

Om du missar att betala en faktura i tid 

Det vanligaste som händer när du inte betalat en faktura i tid är att du får en påminnelsefaktura utskickad. Denna skickas ut av företaget du har din skuld hos, och ofta finns en påminnelseavgift adderad till din skuld. Det kan dock vara bra att känna till att det inte finns något krav på att företaget ska skicka dig en påminnelse. Har du missat att betala din skuld inom satt tidsram så kan alltså ärendet skickas vidare direkt till ett inkassoföretag.  

Skulle det vara så att du inte mottagit någon faktura när du vet att du bör ha fått en så är det viktigt att du hör av dig direkt till företaget, det är nämligen ditt ansvar att betala fakturan vare sig du har mottagit den eller inte. 

Kvinna betalar räkningar

Skulle du anse att det är något fel med den faktura du mottagit så gör du också bäst i att skriftligen höra av dig till företaget som skickat den, det kallas att bestrida betalningskravet. 

När ärendet går till inkasso 

I samband med att inkassobolaget tar över fakturan från det företag du var skyldig pengar så övergår även din skuld till inkassobolaget i fråga. Då är nästa steg att inkassobolaget skickar dig ett inkassokrav med uppmaning om att betala det du är skyldig. 

Om du av någon anledning motsätter dig inkassokravet på grund av något fel i det krav du mottagit, då ska du kontakta inkassoföretaget och förklara vad som blivit fel och varför du inte tänker betala. Om kravet däremot är korrekt men du inte har möjlighet att betala din skuld, då bör du istället kontakta dem för att komma fram till hur ni tillsammans kan hitta en bra lösning. Det kan till exempel röra sig om att lägga upp en avbetalningsplan. 

Inkassobolaget har rätt att ta ut vissa avgifter utöver din ursprungliga skuld. De kan till exempel ta ut en mindre kostnad för själva inkassokravet, för en eventuell betalningspåminnelse samt för en eventuell avbetalningsplan. 

Du får ofta en påminnelse innan ärendet går till ett inkassobolag

När Kronofogden blandas in 

Förhoppningsvis har du i det här läget redan kunnat betala din skuld och ärendet är löst och ur vägen. Men skulle det inte vara så, så kan inkassobolaget komma att ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden. 

Kronofogden kommer i sin tur att skicka dig ett krav på att betala din skuld. Här har du fortfarande en sista chans att betala din skuld och slippa undan en betalningsanmärkning, men om en betalning inte sker så kommer du till slut att få en anmärkning. En betalningsanmärkning finns kvar i tre år och kan göra det svårare att till exempel ta ett lån, teckna hyresavtal eller abonnemang. 

Sammanfattning 

  • Du som konsument är ansvarig för att betala dina fakturor, oavsett om du har fått dem eller inte 
  • Skulle en fakturas förfallodatum passera så kan ärendet gå vidare till inkasso 
  • Det finns inget krav på företagen om att först skicka ut en påminnelse till dig 
  • Om skulden till inkasso inte betalas så kan ärendet i sin tur gå vidare till Kronofogden 
  • Betalas inte skulden hos Kronofogden så kan du få en betalningsanmärkning  
  • Med en betalningsanmärkning får du det, under de tre år den gäller, svårare att ta lån och teckna avtal 
Du ansvarar alltid för att betala dina fakturor

Tips! 

Du gör givetvis alltid bäst i att betala alla dina lån, räkningar och fakturor i tid. Men skulle det vara så att du har fakturor som närmar sig sitt förfallodatum och du står utan de medel som behövs för att betala dem så finns det några saker du kan göra: 

  1. Hör av dig till företaget du är skyldig pengar och fråga dem om det är möjligt att ändra förfallodatumet. Har du tur kan de ge dig några extra dagar innan de skickar ut en påminnelsefaktura med en adderad påminnelseavgift, eller tar ärendet vidare till inkasso. 
  1. Kolla igenom dina ägodelar och sälj det du inte behöver, eller vänd dig till en pantbank och lämna in något av värde i utbyte mot pengar som du sedan kan använda till att betala din faktura. 
  1. Ta ett snabblån. Var noga med att inte låna mer än vad du behöver, och läs villkoren noga så du vet hur stor den totala kostnaden blir. Du kan jämföra långivare här

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden