Investera dina pengar klimatsmart

Av: Theodor Holmberg Publicerat: maj 10, 2019

Diskussionen om klimatet är hetare än någonsin. Många försöker välja klimatsmarta alternativ när de handlar och det påverkar vår konsumtion både när det gäller matvaror, fordon och andra val.

Fonder med låg klimatpåverkan

Vilka fonder du placerar dina pengar i kan göra stor skillnad för vår planet. Det är viktigt att placera sparpengarna i fonder eller aktier hos företag som har låg klimatpåverkan. Många väljer att placera sina pengar i fossila bränslen och fossil energi. Det är inte bra för miljön.

Ju fler personer som väljer att investera sina pengar i fonder och företag som tar ett aktivt val för klimatet, desto fler företag kommer att ägna sig åt detta. Företag riktar alltid sina produkter dit efterfrågan finns, och finns det en stor efterfrågan på till exempel fossilfria alternativ så kommer fler fossilfria alternativ att skapas. Du kan därför göra en god gärning för klimatet och tjäna pengar på vägen.

Ökar värdet lika mycket som på vanliga fonder?

Avkastningen kan vara precis lika hög eller till och med högre av fonder som har klimatsmarta företag bakom sig. Det är vanligt att tro att så kallade snälla fonder inte är lika lukrativa, men detta stämmer inte. Klimatet är verkligen en stor fråga för alla, och inte minst för de stora företagen. Detta har gjort att många stora företag har valt att ta till drastiska åtgärder för att minska sin klimatpåverkan.

Ett klimatsmart företag behöver inte vara ett företag som ägnar sig åt miljön på det sättet, utan det är helt enkelt ett företag som tar sitt ansvar och gör allt de kan. Kanske handlar det om koldioxidkompensation, att de inte längre har någon plast för engångsbruk eller att all energi de använder kommer från förnybara källor.

Leta fakta eller ta hjälp

Att investera i aktier och fonder är inte alltid lätt. Fonder är oftast ett enklare alternativ än aktier. För att bli riktigt duktig krävs det en hel del engagemang. Därför kan det vara lättare att ta hjälp av någon som kan investera dina pengar smart. Dock kommer tjänster som dessa inte gratis, utan det brukar vara en viss del av din vinst som du måste betala för hjälpen. Om du inte har tid eller lust att själv sätta dig in så kan detta ändå vara ett bra alternativ eftersom det är pengar som du annars inte hade tjänat.

Om du har lite tid över så finns det väldigt mycket information att läsa dig till på nätet och i olika forum. Det finns många tips du kan ta del av från kunniga personer som delar med sig av sina erfarenheter och teser om framtiden. Det finns många bloggar att läsa som är skrivna av folk med flera års erfarenhet inom finans. Det gäller dock att vara kritisk. Vem är det som bloggar och vad tjänar personen på att skriva om det?

Du kan även titta på olika trender och hur marknaden ser ut just nu. Kurvorna säger en hel del om hur det har gått men det visar väldigt lite om hur det kommer att gå. Om du köper när en aktie eller fond går ner så kan det komma en vändning som gör att fonden stiger igen. Då är det väldigt bra för den som har köpt aktien till ett lågt pris.

Man vill gärna investera i aktier och fonder som går uppåt, men det betyder även högre priser. Det är en avvägning hur man vill göra, och det kan hjälpa dig att sätta dig in lite extra även om det aldrig finns några garantier hur det kommer gå.

Spara pengar och på miljön

Du kan göra mer för klimatet än att välja klimatsmarta sparanden. Har du hus eller bil kan du välja klimatsmarta lösningar.

Många biltillverkare erbjuder miljöbilar. Dessa kan bli både billigare i drift än din tidigare bil och sparar på miljön.

Har du dessutom hus eller bostadsrätt kan du med enkla medel uppgradera saker i boendet till klimatsmarta lösningar. Det kan vara så enkelt som att byta värmekälla inför vintern, lägga till solpaneler eller byta fönster för att spara både uppvärmningskostnader och hjälpa miljön.

För att finansiera uppgraderingen av en bil eller en renovering kan du ansöka om ett lån. Det finns många olika lån att välja på. Om du ska köpa en ny bil erbjuder många långivare ett billån. Ska du renovera kan du ibland öka huslånet då husets värde oftast stiger med dessa renoveringar.

Om inget av dessa lån är ett alternativ har du privatlånet. Med ett privatlån kan du enkelt ansöka om upp till 600 000 kr. Du lånar utan säkerhet vilket gör att du kan använda pengarna till vad du vill.

Jämför privatlån direkt

Laddar elbil

 

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden