Julen 2019 – Tomten minst viktig för ”riktig” jul

Av: Emil Jansson Publicerat: december 19, 2019

Svensk Handel har nyligen släppt sin årliga julrapport fullspäckad med statistik för julhandeln 2019. Vi på Lånapengar.com har läst rapporten och det här är summan av kardemumman: svenskar spenderar mindre på julklappar i år, allt fler shoppar sina klappar på nätet, fler inköp görs redan i november och julhandeln skapar jobbmöjligheter för unga. För att inte tala om miljö- och hållbarhet, som är ett ämne som blir allt viktigare för svenska kunder – och vad händer egentligen med tomten?

Julen 2019 statistik

Inköp av julklappar sker tidigare

Julen är årets viktigaste försäljningsperiod för handeln. Allra viktigast är den för dagligvaruhandeln. Det är då framförallt julskinka, choklad, fisk och skaldjur som ökar i försäljning. Inom handeln i helhet är det framförallt leksaker som får ett uppsving under julen – med hela 22 % mer försäljning än snittmånaden, vilket kanske inte kommer som en så stor chock.

Något som också har pågått ett tag är rörelsen bort från traditionella köp i butik mot allt mer e-handel. Enligt Svensk Handels undersökning planerar så mycket som var tredje svensk i år att köpa majoriteten av sina julklappar på nätet.

En trend som blivit allt tydligare i år är att mycket av julhandeln förflyttats till november. Till stor del på grund av rea-helger som Black Friday, då många svenskar passar på att köpa sina julklappar till ett rabatterat pris. Enligt undersökningen har drygt en femtedel av inköpen gjorts redan i november månad. Många av oss är alltså ute i god tid med klapparna i år!

Det är ett bra tecken, dels för att minska stressen när det väl börjar närma sig jul men det gör det också lättare att veta hur mycket pengar som finns kvar att röra sig på för resten av månaden. Att Black Friday i år ägde rum efter löning möjliggjorde för fler köp, men det kan göra det nödvändigt att göra upp en plan för hur resterande del av lönen ska räcka månaden ut.

LÄS MER: Minska stressen i jul – smarta tips

Ökat hållbarhetstänk kring jul

Miljö- och hållbarhet blir allt viktigare för svenskar när det kommer till julhandeln, visar Svensk Handels undersökning. Varannan svensk har ett miljö- och hållbarhetstänk när det kommer till både köp av julmat och julklappar. Fler kvinnor än män tycker att det är viktigt, och viktigast är det när det ska handlas julmat – tycker 52 % kvinnor och 44 % män.

Det är ingen tvekan om att vi konsumerar för stora summor i december månad. I år förväntas siffran hamna på totalt 21 miljarder kronor, och det är bara för julklappar. Det är ett snitt på cirka 3 000 kronor per person som köper julklappar. Trots den stora summan är det en minskning från förra året, då snittet enligt Svensk Handel låg på 3 300 kronor.

Möjligtvis är denna minskning ett resultat av ett ökat hållbarhetstänk och en vilja att konsumera mindre.

Julen skapar jobbmöjligheter

Vi kan nog alla enas om att överkonsumtion är negativt för miljön. Något som däremot är positivt med allt ståhej kring julhandeln är de jobbtillfällen som den ökade försäljningen skapar. I år förväntas det handla om upp mot 15 000 nya jobb i samband med högtiden, rapporterar Svensk Handel. Det gör att många kommer in på arbetsmarknaden under julhandeln.

Enligt statistiken är det ungefär var femte handlare som tar in extra personal under julen för att möta det ökade kundtrycket. Det är gynnsamt för unga och andra som står utanför samhället som då ges möjligheten att få in en fot på arbetsmarknaden.

Jultomten – ett minne blott?

Det kan ligga något i årets julkalender om att allt färre barn tror på jultomten, visar Svensk Handels julrapport. Åtminstone är det tydligt att gubben med stor mage inte har så stor betydelse för julen. Om det sedan har med att deras föräldrar klär ut sig till tomten eller inte låter vi förbli osagt. Enligt rapporten är jultomten det minst viktiga för att det ska bli en ”riktig jul”.

De tre viktigaste sakerna för att det ska bli en riktig jul är vänner och familj, julmat och julpyntning. Julklappar kommer inte förrän på en sjunde plats, vilket visar att det vi faktiskt värderar mest kring julen är mat och gott sällskap. Dessutom är det fler som blir glada av att ge än att få julklappar – 79 % för att ge och 56 % för att få. Precis som det ska vara, tycker vi!

Läs mer om vad du bör tänka på om du planerar att låna pengar till jul.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden