Kan pengar köpa lycka?

Av: Ylva Gren Publicerat: oktober 25, 2017

Påståendet om att pengar inte kan köpa lycka är nog både korrekt och helt felaktigt. Det är klart att det bästa i livet är gratis, men samtidigt bygger vårt samhälle på pengar och den som inte har tillräckligt för att klara uppehället får förmodligen sämre förutsättningar att uppleva lycka.

En annan fråga är hur mycket pengar man behöver för att känna sig tillfreds och ha goda förutsättningar – allt annat lika – för att bli lycklig. Måste man ha tio miljoner på banken eller räcker det med en lön som man klarar sig på och som ger lite utrymme för nöjen och fritid?

Man behöver inte vara rik för att vara lycklig

Lyckoforskning är faktiskt, tro det eller ej, ett ganska stort område inom forskning inom psykologi och beteendevetenskap. Genom åren är det många ledande forskare som har försökt att både definiera vad som gör oss lyckliga och räkna på vad det kan tänkas kosta att bli lycklig.

Forskarna, eller åtminstone två forskare från Princeton i USA, har kommit fram till att 75 000 dollar per år är en magisk gräns. Pengar har helt enkelt en lyckobringande effekt upp till detta belopp. Den som tjänar mer än så kan givetvis ha nytta av pengarna, men värdet av varje extra dollar över den magiska gränsen är inte särskilt stort. Det kan till och med vara negativt!

Med en inkomst på 75 000 dollar per år, eller ungefär 615 000 kr i svenska kronor, menar forskarna att man både kan klara av alla kostnader i hushållet, lägga undan till sparande och unna sig det mesta i vardagen. Forskarna uttrycker det också så att man kan köpa sig tid att tillbringa med familjen och med sina vänner samt att utöva sina hobbyer.

Men, är det inte bättre att tjäna exempelvis 80 000 dollar per år? Borde man inte kunna köpa sig mer lycka då? Forskarna menar att så inte är fallet. Idén är att en förvärvsinkomst på över 75 000 dollar innebär ökat ansvar, mer stress och fler arbetade timmar, vilket kan leda till mindre lycka. Dessutom kan det välkända ordspråket ”mycket vill ha mer” komma i spel.

Prislappen för lugn och ro

Givetvis finns det grader av lycka och även den som inte har en årsinkomst på motsvarande ungefär 615 000 kr kan ju leva ett lyckligt och fullt liv. Samtidigt krävs normalt en viss inkomst för att man ska känna sig trygg. Forskarna på Princeton har räknat på saken och kommit fram till att de flesta upplever i princip total finansiell trygghet om de har en årsinkomst på 60 000 dollar eller omkring 490 000 kr. Med denna inkomst räknar forskarna med att nästan varje ekonomisk kris kan avvärjas och att man kan sova lugnt om natten med vetskapen om att exempelvis en något högre boränta spelar mindre roll. Denna beräkning förutsätter dock att man har ett visst sinne för ekonomi i grunden. För den som inte har någon kontroll på sin ekonomi finns nog ingen magisk gräns över huvud taget.

Kan du bli lycklig med din lön?

Medianlönen i Sverige var 2015 ungefär 29 000 kr, vilket ger en årsinkomst på 348 000 kr. Det är långt under de amerikanska forskarnas magiska gränser. Så, vad betyder det? Har vi svenskar ingen möjlighet att bli lyckliga? Givetvis är det inte så, men enligt Princeton-forskarna och även många andra ledande lyckoforskare ger varje extra tusenlapp större lugn och större möjligheter att bli lycklig. Det kan väl ses som en morot att göra sitt bästa på jobbet och sikta efter en högre lön?

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden