Kommunernas skuldrådgivare kan hjälpa

Av: Ylva Gren Publicerat: maj 26, 2015

Enligt en undersökning utförd i regi av Konsumentverket/KO vet omkring 75% av allmänheten inte om att varje kommun har en budget- och skuldrådgivare som kan hjälpa svårt skuldsatta med stöd och råd. Ännu mer intressant (och möjligen skrämmande!) är att bara 40% av dem som har ärenden hos Kronofogden har denna kunskap.

Att kännedomen om att det finns budget- och skuldrådgivare i varje kommun är så låg är givetvis inte bra. Överskuldsättning är ett växande problem, inte bara för de enskilda individer som drabbas utan även för samhället som helhet. Ju tidigare man får stöd och råd, desto mindre besvärligt blir det förmodligen att komma ur problemen.

Förändringar på gång

Konsumentverket/KO beskriver i en rapport framtagen med utgångspunkt i undersökningen att budget- och skuldrådgivarnas roll måste marknadsföras för att fler ska få upp ögonen för att det finns kostnadsfri hjälp att få om man exempelvis har svårt att betala sina skulder. Samtidigt skriver man att det är ett faktum att väntetiderna kan vara mycket långa. Att verksamheten är ganska okänd samtidigt som väntetiderna är långa tyder på kraftig underbemanning och det är något Konsumentverket/KO vill att regeringen ska titta på. Förmodligen kommer ett aktivt påverkansarbete att bedrivas under de kommande månaderna och förhoppningsvis kan vi se ett resultat av Konsumentverkets arbete inom en snar framtid.

I rapporten skriver Konsumentverket vidare att det vore en idé att bygga upp en ”nationell upplysningstjänst” för information om skuldsättning och de möjligheter som finns att ta sig ur ekonomiska problem. Denna tjänst skulle i så fall fungera ungefär som konsumentvägledningstjänsten Hallå konsument som Konsumentverket drog i gång för ett par månader sedan.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden