Köpa sommarhus? – Här är tipsen inför köpet

Av: Theodor Holmberg Publicerat: maj 19, 2020

När möjligheterna till utlandssemester är begränsade ökar istället intresset för att köpa sommarhus i Sverige. Det visar statistik från Mäklarhuset i Norrtäljde där försäljningen av fritidshus i landet ökade med 80 procent under mars månad.

”Det är en enorm efterfrågan på fritidshus just nu. Det är en betydande andel yngre köpare som vill in på marknaden och gärna ha tillträde så snabbt som möjligt. Det är helt nytt för i år och en stor skillnad sedan tidigare”, säger Björn Wallerström på Mäklarhuset Norrtälje till Dina Pengar. Det är alltså ett mycket gynnsamt läge för den som just nu vill sälja sitt fritidshus.

Men hur är det för den som vill köpa? Här går vi genom några tips för dig som vill realisera drömmen om en sommarstuga.

Färgglada sommarhus i Sverige

Tänk igenom läget för sommarhuset

Kanske har du redan en bild av hur ditt drömhus på landet ska se ut eller din skärgårdsstuga vid havet, men det är viktigt att vara rationell också. Ett husköp är en stor affär, vare sig det gäller huvudsakligt boende eller ett semesterboende. Mycket går att anpassa i efterhand, men något du faktiskt aldrig kan ändra på efter köpet är läget. Fundera därför på vad du är ute efter.

Vill du bo avskilt eller i ett grannskap? Är det viktigt att du har nära till en badplats och/eller en större stad? Hur lång tid tar en enkelresa dit och hur ser kommunikationerna ut? Det får inte bli ett så stort projekt att ta sig dit att du drar dig för att åka.

Det kan vara en bra idé att titta på olika objekt för att få en känsla för vad som är viktigt för dig. Gör en lista över sådant du vill kunna göra när du spenderar dina framtida semestrar i fritidshuset. Vad är särskilt viktigt och vad kan bortprioriteras?

Undvik negativa överraskningar med besiktning

Du som köpare av ett fritidshus har undersökningsplikt. Det innebär att det inte går att få ersättning för fel och brister du borde ha upptäckt innan köp. Eftersom du inte kommer vistas i ditt hus året om är det viktigt att allt fungerar som det ska.

Se därför till att genomföra en ordentlig besiktning av bostaden innan du genomför ett köp. Kontrollera sådant som grund, fasad och tak. Fungerar avrinningen? Om det finns eldstad bör den kontrolleras, men även elsystem i äldre hus bör testas.

Efter en besiktning har du bättre koll på vad det skulle kosta att få huset i det skick du är ute efter. Passar det ditt behov? Var ärlig och tänk igenom hur mycket tid du egentligen har lust att lägga av din lediga tid på att måla och bygga. Om du gillar att hålla dig sysselsatt på semestern är kanske ett renoveringsobjekt rätt för dig, men annars bör du antagligen leta vidare.

Räkna på kostnaderna och gör en budget

Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är själva huset du ska betala för vid köp av sommarstuga, utan även lagfarts-och pantbrevsavgift. Sedan tillkommer löpande utgifter för exempelvis vatten, uppvärmning, försäkring och sophämtning. Om du väljer ett läge som är långt från din bostad måste du också ta med transportkostnaden dit och tillbaka i beräkningen.

Gör en budget över alla kostnader för att försäkra dig om att du har råd med köpet. Exempel på annat att räkna med är fastighetsavgift (som mest 7 412 kronor/år) och samfällighetsavgift, om huset tillhör en samfällighetsförening. Andra kostnader är möbler, om du inte köper möblerat, samt material- och hantverkskostnader vid eventuell renovering.

Läs mer: Renoveringslån – Låna pengar till renovering

Ha en plan för finansieringen

Nu vet du förhoppningsvis vad för typ av sommarhus och vilket läge du är intresserad av, samt vad det skulle kosta i runda slängar. Om du planerar att teckna ett bolån för att köpa fritidshuset kan det vara smart att ha ett lånelöfte klart redan när du börjar ge dig ut för att leta. På en marknad där trycket är extra stort på sommarhus vill du inte bli fördröjd av banken.

För fritidshus som kostar 600 000 kronor eller mindre är det även möjligt att ansöka om ett privatlån för att finansiera köpet. Eftersom denna typ av lån tas utan säkerhet kan pengarna användas till vad som helst, även för att täcka hela eller delar av kontantinsatsen vid ett bolån. Det finns dessutom flera långivare online som erbjuder snabb handläggning och utbetalning.

Här jämför du privatlån till ditt fritidshus

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden