Låna av andra på nätet

Av: Emil Jansson Publicerat: augusti 24, 2016

Identifiering krävs för att kunna låna av andra på nätet

Behöver du låna en lite mindre slant pengar så har du några olika alternativ. Du kan ofta låna pengar snabbt och enkelt av familj och vänner, ansöka om ett lån hos en bank eller ett kreditbolag eller ”låna av dig själv” på kreditkortet. Sedan något år tillbaka kan du emellertid också låna av andra på nätet, detta genom så kallad peer to peer-lending. Det finns ett par, tre stycken aktörer som möjliggör denna nya typ av lån, och fler kommer förmodligen att tillkomma i framtiden. De flesta experter är nämligen av uppfattningen att peer to peer-lån (P2P-lån) är något som ligger helt rätt i tiden.

Lendify är den idag ledande aktören inom denna typ av lån. Lendifys roll är att fungera som mellanhand mellan dem som behöver låna och de som vill investera sparkapital. Den lånetyp som erbjuds är privatlån och lägsta respektive högsta lånebelopp är 5000 kr respektive 300 000 kr.

Så här lånar du

Det finns inga skillnader mellan en ”vanlig” långivare och Lendify när det handlar om själva ansökan. Det är samma typ av uppgifter som måste fyllas i, och det handlar till exempel om personuppgifter och ekonomiska uppgifter samt givetvis hur mycket du vill låna och hur länge.

När uppgifterna är Lendify tillhanda kommer en kreditupplysning att göras och informationen från denna används för att placera din ansökan i någon av klasserna A, B, C, D eller E. Inom kort därefter presenteras låneansökan med belopp, syfte med lånet, med flera uppgifter på Lendifys marknadsplats. Det är sedan upp till investerarna att granska uppgifterna och ta ett beslut om en investering ska göras eller inte.

När ditt lån är tecknat till 100% kommer Lendify att betala ut dina pengar till ditt föranmälda bankkonto. Därefter är din uppgift att betala tillbaka enligt låneavtalet.

Blir det billigare?

Den naturliga frågan är om det blir billigare att låna av andra på nätet via ett P2P-lån än att ta ett ”vanligt” lån. I grunden ska det bli det. Den viktigaste faktorn är att investerarna på sätt och vis tävlar om att få investera. Matchningen blir således en slags tävling om att kunna erbjuda lägst ränta.

Att Lendify tar ut en slags förmedlingsavgift motverkar detta i viss utsträckning, men avgiften för de flesta lån är så låg att den fortfarande täcks av vad som sparas på att inte vända sig till en mer traditionell långivare.

I grund och botten är det emellertid låntagarens ekonomi som är dimensionerande för hur räntan kommer att sättas. Lendify arbetar med fem olika ”riskklasser” där A är bäst och E är sämst. Låntagare som klassas som ”A” får den bästa räntan medan låntagare i klass ”E” får betala mest.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden