Låna pengar till bil – hur gör man?

Av: Emil Jansson Publicerat: april 29, 2022

Går du omkring och funderar på hur du ska ha råd att skaffa bil? En bil är en dyr, men ofta oumbärlig, investering som få har råd att köpa rakt av. Om du för tillfället inte har tillräckligt med ekonomiska resurser för att köpa en direkt kan det vara värt att fundera på om du ska låna pengar till bil. I den här artikeln ska vi gå igenom olika möjligheter för dig som vill söka lån i det här syftet.

låna pengar till bil

Låna pengar till bil genom ett billån

Det finns långivare som i sin repertoar kan erbjuda specifika billån, som innebär att bilen du köper utgör lånets säkerhet när du vill låna pengar till bil. På så sätt kan du ofta få lägre ränta än till exempel snabblån eller andra konsumtionslån, där det inte finns någon form av säkerhet eller pant för själva lånet.

Däremot brukar den här sortens lån, som specificeras som just billån, kräva att låntagaren ska kunna bistå med en kontantinsats – det betyder att du alltså måste ha råd med en viss andel av bilens värde. Ofta brukar kontantinsatsen ligga på minst 20 %, så att du maximalt kan låna 80 % av värdet. De välkända bankerna brukar dessutom ha krav på att lånesumman måste övergå en viss mängd (ibland ganska mycket) samt att det kan finnas begränsningar på vilka bilhandlare som bilen får köpas av.

Även om den här typen av lån kräver att bilen står som säkerhet är det viktigt att komma ihåg att en bil inte är den mest optimala säkerheten, eftersom de tenderar att sjunka i pris rätt fort – det är faktiskt så att redan när du rullar ut från bilhandlaren har värdet på bilen gått ner. På så sätt är det inte alls en lika bra säkerhet som en bostad, vilket innebär att lånevillkoren heller inte blir lika goda som för bolån.

låna pengar till bil

Privatlån som alternativ till billån

Det kan ju dock vara så att du inte har tillräckligt med sparade medel för att kunna finansiera 20 % av kontantinsatsen, särskilt om du vill ha en nyare bil eller kanske rentav en elbil (vilket kan vara ekonomiskt i längden, eftersom det ser ut som att bensinbilar kommer att förbjudas om några år). En lösning för att komma undan kontantinsatsen är att ta ett lån utan säkerhet.

Lån utan säkerhet kommer i flera former och brukar ofta definieras in i olika kategorier, ofta översiktligt i snabblån (för lägre belopp och kortare återbetalningstider) och privatlån (för högre belopp och längre återbetalningstider).

När det gäller att låna pengar till bil är privatlån ofta den lämpligare formen, eftersom de brukar ligga på mellan 10 000 till 600 000 kr och därmed räcker till att finansiera ganska många olika typer och märken av bilar. Vare sig du är på jakt efter en el- eller hybridbil, eller kanske en begagnad, kan det lånespannet räcka ganska långt – till och med till en sprillans ny Tesla.

Ett privatlån brukar också kunna ha en lång löptid, ofta kan man betala tillbaka lånet på mellan 1–15 år, beroende på vilken långivare man vänder sig till. Förutom att du slipper kontantinsatsen, finns det heller inget krav på att bilen ska kosta si eller så mycket eller att den ska köpas här eller där, vilket gör dig mycket friare i ditt val av bil. Av den anledningen kan det också bli enklare att köpa en begagnad bil, eftersom sådana går att köpa privat, i tidningsannonser och på Blocket såväl som hos en bilhandlare.

låna pengar till bil

Leasing – hyr eller betala av en bil

Ett annat sätt att låna pengar till bil är genom att leasa en – det finns olika former av leasingavtal och det kan därför vara en god idé att jämföra olika leasingbolag för att se vilken form som passar dig bäst.

I regel brukar privatleasing innebära att du enbart hyr en bil av ett leasingbolag. En fördel med det är att det är leasingbolaget som står som ägare och därmed betalar alla service- och reparationskostnader under tiden. En nackdel är såklart att det är väldigt dyrt.

För företag som vill leasa en bil brukar leasingbolagen kunna ha lite mer flexibla lösningar. För företag kan det till exempel variera mellan att företaget hyr bilen och att företaget köper bilen på avbetalning.

Flera alternativ – samma syfte

Vare sig du tycker att ett billån, ett privatlån eller leasing låter som det bästa alternativet för dig har de samma syfte – att förse dig med möjligheten att kunna använda dig av en bil i vardagen. Vilket alternativ som passar bäst för dig beror såklart på hur just din situation ser ut, men det är viktigt att tänka på att det alltid kostar pengar att låna.

Såväl långivarna som leasingbolagen tjänar pengar på att låna ut pengar eller fordon till dig. Kostnaderna kan tillkomma i form av såväl ränta som andra avgifter. Innan du tecknar ett låne- eller leasingavtal måste du alltså först utvärdera om du har råd att gå vidare med att låna pengar till bil.

Om du är intresserad av att lära dig mer kan du även läsa våra tidigare nyhetsartiklar om att låna pengar till bil, till exempel om skillnaden med att låna pengar till bil med eller utan säkerhet eller att jämföra fler sätt att finansiera ett bilköp.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden