Lånelöfte SEB

Funderar du på att köpa ett nytt boende? Innan du börjar gå på visningar och prata med mäklare är det viktigt att ansöka om ett lånelöfte SEB. Ett lånelöfte visar hur mycket du kan låna till ditt nya boende, och vissa mäklare kan kräva ett lånelöfte innan du lägger ditt första bud. Viktigt att komma ihåg är att ett lånelöfte inte är någon garanti för att du kommer få ett bolån. Om du vinner en budgivning måste du meddela banken innan du skriver på kontraktet, för då görs en slutgiltig kreditbedömning.

Observera att den slutgiltiga räntan sätts individuellt av banken.

  • Bolån med betalningsanmärkningar
  • Ansök om nytt bolån eller omläggning av gammalt bolån
  • Jämför lånealternativ från ett flertal banker.
  • Här får du information om lägsta bolåneränta
Din väg till drömhemmet

Vad innebär ett lånelöfte?

Ett lånelöfte är ett förhandsbesked om hur mycket du kan låna till köpet av ditt nya boende baserat på din privatekonomi. Ansöker du om lånelöfte SEB får du svar inom 24 timmar och kan därefter lägga ditt första bud på bostaden du är intresserad av. Innan du ansöker om ett lånelöfte är det bra att jämföra olika kreditbolag och bankers räntor och avgifter. Ansöker du om lånelöfte SEB kan du använda deras kalkyl för att räkna ut hur mycket du kan låna innan du börjar gå på visningar.

För att du ska bli beviljad ett lånelöfte SEB och sedan ett bostadslån behöver du spara ihop till kontantinsatsen som ligger på 15% av bostadens värde. Du kan även låna till kontantinsatsen genom privatlån. En risk med att låna till kontantinsatsen är att banken tar med detta lån i sin kalkyl för bolån, och om detta lån har hög ränta kan banken se det som en risk för att månadskostnaden ska bli för hög.

Lånelöfte SEB

Hur går jag till väga för att ansöka om ett lånelöfte SEB?

Det finns tre sätt att ansöka om lånelöfte SEB på. Du kan antingen göra det via deras hemsida, via telefon eller på ett av deras kontor. Ansöker du digitalt får du oftast svar direkt. Innan du ansöker behöver du fundera på hur mycket du har i kontantinsats, hur mycket du vill lägga på ditt nya boende och hur mycket du har i inkomst samt i eget sparande.

Lånelöfte SEB

Ränta på bolån

Ansöker du om ett lånelöfte SEB ligger räntan oftast runt 1–3% beroende på din ekonomiska situation, hur marknaden ser ut, samt om du har andra lån som kan påverka risken för långivaren när det kommer till att ge dig ett lån.

Det som är viktigt att hålla koll på när du jämför olika lån är skillnaden mellan effektiv och nominell ränta. Vanligtvis när man pratar eller läser om lån är det den nominella räntan som långivarna refererar till. Det är den ränta du betalar till långivaren för ditt lån. Den effektiva räntan är oftast högre än den nominella räntan eftersom den även inkluderar andra typer av avgifter, till exempel uppläggningsavgift.

Lånelöfte SEB

Vad är amortering?

Amortering handlar om hur mycket du betalar av på ditt lån per månad. Säljer du din bostad för samma pris som du köpte den för är detta pengar du får tillbaka. Det skärpta amorteringskravet som infördes 2018 innebär att om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst ska du betala av 1% mer på lånet än om du lånade mindre än 4,5 gånger årsinkomsten.

Lånar du mer än 70% av vad din bostad är värd ska du amortera minst 2% av det totala lånet varje år. Ligger ditt lån istället på 50–70% av bostadens värde amorterar du 1%. Innan du ansöker om lånelöfte SEB kan det vara en bra idé att räkna ut hur mycket du behöver amortera i månaden så att du kan veta hur mycket du har råd att låna.

Lånelöfte SEB

Fördelar och nackdelar

Fördelarna med lånelöfte SEB är att du får ett snabbt svar och att du även kan få personlig hjälp via telefon eller på något av deras bankkontor. Du kan även med hjälp av deras kalkyl räkna ut hur mycket du kan låna och vad din månadskostnad kommer att bli. Det gör det möjligt för dig att göra upp en budget innan du ansöker om lånelöfte, detta så att du kan veta vad du kommer att ha råd med.

Nackdelen med att ansöka om lånelöften för fort och hos för många olika banker är att varje bank tar en kreditupplysning på dig vilket kan leda till att din kreditvärdighet blir sämre. Det är därför viktigt att se över vad de olika bankerna erbjuder innan du ansöker om ett lånelöfte. Ett lånelöfte SEB är giltigt i sex månader.

Lånelöfte SEB

FAQ

Om jag har fått ett lånelöfte SEB, behöver jag göra något innan jag skriver kontrakt?

Innan du skriver på kontraktet för din nya bostad behöver du kontakta banken då denna behöver gå igenom bostadsföreningen (om bostaden är en bostadsrätt), bostadens värde, och dylikt för att se om den går att belåna. Skulle exempelvis en eventuell bostadsförenings ekonomi inte uppnå bankens standard kan det hända att banken nekar ett lån för bostaden.

Bör jag sälja eller köpa bostad först?

Nackdelarna med att köpa bostad innan du sålt din nuvarande är att du inte vet hur mycket din nuvarande bostad går för, och därmed inte om du kommer att göra en vinst- eller förlustaffär. Det är i sin tur något som kan påverka ditt köp av en ny bostad samt bolån.

Är ett lånelöfte samma sak som ett bolån?

Ett lånelöfte är ett förhandsbesked och därmed inte samma sak som ett bolån. När det gäller bolånet gör banken nämligen en slutgiltig kreditprövning som bekräftar om du får lånet eller inte.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden