Ljust besked för USA:s ekonomi – men fortsatt oro för Sverige

Av: Theodor Holmberg Publicerat: juli 12, 2017

US Dollar

Vi kan onekligen konstatera att oron sedan Donald Trump intog presidentrollen tidigare under året har varit stor, inom många områden. Det är svårt att förutspå hur och i vilken utsträckning en politisk makt påverkar omvärlden och USA har onekligen varit ett land i blåsväder. Dock har ett uppåtsving nyligen vittnats.

Analytikerna hade spått att de ledande indikatorerna i USA skulle stiga 0,5 procent jämfört med månaden före, enligt Bloomberg News prognosenkät. I januari steg dock de ledande indikatorerna med oreviderade 0,6 procent, en mycket fördelaktig summa. Index över de samtida indikatorerna, som speglar aktiviteten för närvarande och bland annat inkluderar industriproduktionen, steg 0,3 procent. Eftersläpande indikatorer ökade 0,2 procent. I indexet för ledande indikatorer sammanvägs tio indikatorer. Indexet anses förutspå den ekonomiska utvecklingen på ungefär ett halvårs sikt. Positiva tal indikerar en starkare konjunktur medan negativa tal kan tyda på en konjunkturförsämring.

I regel får Trump de flesta ekonomiska analytiker att rynka på pannan. Osäkerheten är rejäl,  detta berättar Johanna Kull, sparanalytiker på Avanza.

”Med Trump i Vita huset ökar osäkerhetsfaktorn rejält. Det kan räcka med en tweet för att få världens börser att skaka till. Så vi får vara beredda på att börsen kan svänga mer än vanligt. Samtidigt har vi förra året sett hur börsras återhämtat sig snabbare än någonsin, fallet efter brexit tog till exempel bara tio dagar att hämta igen. Så att vårt sparande kan svänga i värde på kort sikt ändrar inte faktumet att breda aktiefonder är det bästa sparvalet för pengar vi sparar i flera år.”

 Ingrid Wallin Johansson, makroekonom på Swedbank säger:

”Att Trump tillträder som president i USA påverkar den vanlige svenskens ekonomi i så mån att Trump och den politik han för kommer ha en betydande inverkan på världsekonomin, vilket i sin tur påverkar svenskars privatekonomi. Vår prognos var för stigande räntor redan innan det stod klart att Trump skulle bli president, men att Trump blev vald gör att vi tror att de stiger något snabbare. Detta till följd bland annat av att Trump väntas föra en expansiv finanspolitik med skattesänkningar och infrastruktursatsningar, som leder till större budgetunderskott. Men även det faktum att en sådan ekonomisk stimulans kan leda till snabbare räntehöjningar från centralbanken Federal Reserve.”

Att förutspå framtiden är svårt och på gränsen till omöjligt. Sedan Obama tvingats avgå har en instabilitet olik någon tidigare infunnit sig i USA och över hela världen. Det är både fördelaktigt och förödande att en nations ekonomi och politiska ageranden påverkar omvärlden.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden