Lös in ogiltiga sedlar innan avgiften höjs!

Av: Theodor Holmberg Publicerat: juli 28, 2020

För tre år sedan avslutades arbetet med att byta ut de gamla sedlarna mot de nya, mer färgglada versionerna vi har idag. Trots det saknas fortfarande pengar till ett värde av 5,5 miljarder (!) kronor, skriver Riksbanken i ett pressmeddelande. De uppmanar nu alla som har ogiltiga sedlar att lösa in dem snarast möjligt – innan avgiften för inlösen dubbleras till hösten.

Hög med ogiltiga svenska sedlar

Går fortfarande att lösa in gamla sedlar

Mellan åren 2015 och 2017 genomfördes ett stort byte av sedlar och mynt i Sverige. Sedlar för 88 miljarder blev då ogiltiga och 92 procent av dessa har vid det här laget lämnats in till Riksbanken, men det saknas fortfarande 5,5 miljarder kronor.

I samband med bytet fick vi en deadline för när pengarna skulle lämnas in och det talades om en ”sista chans” att växla in dem mot nya pengar. Men vad många kanske inte vet är att det fortfarande går att lämna in gamla sedlar till Riksbanken, oavsett hur gamla de är. Det är alltså inte försent. Däremot kostar det 100 kronor för inlösen, åtminstone fram till oktober.

Från och med den 1 oktober 2020 höjs avgiften till 200 kronor per ansökan. För dig som har en gammal 500-kronorssedel liggandes hemma innebär det alltså att du idag kommer få tillbaka 400 kronor, men efter 1:e oktober endast 300 kronor.

Men det är inte bara avgiften som ändras i höst, utan även reglerna för vem som får lösa in vilka sedlar. Efter den 1 oktober 2020 har bara dödsbon och den som ägde sedlarna när de blev ogiltiga möjlighet att lösa in dem. Du kan alltså glömma att du ska få betalt för gamla sedlar som sålts, getts som gåva eller skänkts till insamlingar – så skynda dig att skicka in dem!

Sa du 5,5 miljarder kronor…?

Någonstans i vårt avlånga land – kanske gömda i en bortglömd handväska, under en bunt papper i en byrå eller inknölade under en madrass – gömmer sig alltså gamla sedlar till ett värde av 5,5 miljarder kronor. Ogiltiga 20-kronorssedlar prydda med Selma Lagerlöf, 500-kronorssedlar med Karl XI och 100-kronorssedlar med vår allas blomsterexpert Carl Von Linné…

Det kan vara svårt att greppa hur mycket 5,5 miljarder kronor egentligen är, så vi ska försöka illustrera med några exempel.

Fem och en halv miljard kronor motsvarar:

  • 830 guldtackor – du skulle kunna bygga ett 4 kvadratmeter stort hus med guldtackor som tegel
  • 740 mil om sedlarna läggs på rad efter varandra – det motsvarar 175 superjobbiga maratonlopp
  • 275 miljoner mogna avokados – du skulle behöva äta över 9 000 per dag för att hinna äta upp alla*

*Förutsatt att du lever tills du är 80 år och börjar från dagen du föds.

Så här ansöker du om inlösen av sedlar

För att lösa in dina gamla sedlar måste du skicka dem till Riksbanken, antingen med vanlig post, rekommenderat brev eller värdepost. Det går med andra ord inte att gå till ett fysiskt kontor och där byta ut sedlarna mot deras nya motsvarigheter.

Innan du kan skicka pengarna måste du också fylla i ett webbformulär eller en blankett med information om varifrån du har fått pengarna, samt varför de inte har använts när de fortfarande var giltiga. För att ansöka via dator eller mobil använder du deras webbformulär och signerar med BankID. Det andra alternativet är att skriva ut en blankett som du därefter signerar.

Vid godkänd ansökan betalas pengarna ut till ditt angivna konto, minus avgiften för inlösen. Enligt Riksbanken själva har de godkänt 99 procent av alla ansökningar som har skickats in de senaste åren. Däremot tar de inte längre emot ogiltiga mynt.


Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden