Maxa ledigheten 2018 – så här gör du

Av: Ylva Gren Publicerat: november 1, 2017

Drink på stranden

Vissa år är riktiga drömår för dem som vill maximera ledigheten kring röda dagar. Andra år är förhållandet det rakt motsatta. 2018 råkar vara ett år då man med lite smart planering kan se till att få många perioder av sammanhängande ledigheter. Med semesterdagar, komp och eventuell föräldraledighet kan 2018 bli ett år då du får mycket extra tid för familjen, för dina hobbyer eller för resor.

Röda dagar i mängder

Optimalt för möjligheten att maximera antalet lediga dagar är om de vanliga röda dagarna infaller på vardagar. 2018 är ett år då majoriteten av de röda dagarna faktiskt infaller måndag-fredag. Du behöver dock inte vänta till nästa år för att kunna ta extra ledigt. Julen 2018 är nämligen också en period med flera röda dagar på vardagar.

Ledighet under jul och nyår

I år infaller juldagen och annandag jul på måndag respektive tisdag. Det ger automatiskt två röda dagar för ledighet. En extra semesterdag exempelvis på fredagen den 22:e eller på onsdagen den 27:e ger fem dagars sammanhängande vila från jobbet.

Nyårsafton infaller på en söndag, vilket innebär att nyårsdagen blir en röd dag. Om du har semesterdagar sparade eller på annat sätt kan ta ledigt i tre dagar (27-29 december) kan du få ledigt i tio dagar mellan den 23 december – 1 januari.

Ta långledigt i påsk

Med en längre påskledighet kan du få ett välkommet avbrott i vardagen efter den långa vintern. Kanske kan påsken vara en perfekt tid för en weekend utomlands eller en tur till sommarstugan?

Påsken 2018 är ganska tidig. Skärtorsdagen infaller nämligen redan den 29 mars. Om du tar ledigt på skärtorsdagen får du automatiskt fem dagar ledigt i följd i och med att måndagen är röd dag (annandag påsk). Om du kan ta ledigt tisdag-fredag (3-6 april) får du tio dagar ledigt på rad, även om du arbetar på skärtorsdagen.

Mycket ledigt under maj och juni

Maj och juni är månader med en lång rad helgdagar. För 2018 infaller både 1 maj och nationaldagen den 6 juni på vardagar, vilket ger tillfälle för extra ledighet.

Om du tar ledigt på valborgsmässoafton, som är en måndag, får du fyra dagars sammanhängande ledighet mellan 28 april – 1 maj.

Kristi himmelfärdsdag infaller den 10 maj. Ser du till att få ledigt fredagen den 11 maj får du även här fyra dagar ledigt på rad.

För att optimera ledigheten kring nationaldagen, som 2018 infaller på en onsdag, kan du ta semester antingen 4-5 juni eller 7-8 juni. För att få ännu mer ledigt i juni kan du försöka optimera uttaget av semesterdagar kring midsommar.

Långledigt under jul och nyår 2018

2018 infaller julafton på en måndag. Det är absolut bästa tänkbara förutsättning för dem som vill vara lediga så länge som möjligt med ett så litet uttag av semesterdagar som möjligt.

Du är förmodligen automatiskt ledig från jobbet mellan 24-26 december. Om du ser till att ta ledigt torsdag-fredag 27-28 december behöver du bara spendera två semesterdagar för att få elva dagars sammanhängande ledighet mellan den 22 december – 1 januari (även nyårsafton infaller på en måndag). Väljer du att ta ut semester även mellan 2-4 januari förlänger du ledigheten med fem dagar till.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden