Minska stressen i jul – smarta tips

Av: Ylva Gren Publicerat: december 21, 2018
med våra tips kan du minska stressen i jul

Julen ska vara en tid då man umgås med familjen och tillåter sig att vila efter en lång höst. För många blir julen dock raka motsatsen. Hela månaden kan upplevas som en stressig tid på många sätt.

Många upplever en känslomässig stress. Man vill ju att julen ska bli en tid med just umgänge och vila, och all planering för att lyckas med det kan skapa stress. Den som har barn kan uppleva detta i ännu större utsträckning eftersom man vill skapa en fantastisk jul för de små.

Den ekonomiska stressen kommer också som ett brev på posten. I sin strävan efter att ordna med den ”perfekta” julen finns risken att man spenderar för mycket, kanske till och med pengar man inte har, vilket kan innebära att man tar snabblån eller kreditlån.

Känner du att du brukar falla i fällan att stressa för mycket inför och under julen? Då kanske nedan fem tips kan hjälpa?

Sätt upp en budget

Ett enkelt sätt att minska den ekonomiska stressen är att sätta upp en budget. Förslagsvis börjar du med att ange ett tak för vad julen får kosta. På så sätt sätter du ramarna för ditt spenderande.

När taket är spikat gäller det att fundera på vilka utgifter som ska rymmas under det. Vad ska ingå i julfirandet och hur stora får utgifterna vara? Ju mer exakt du kan specificera budgeten, desto bättre.

Exempel: Du bestämmer att julen får kosta 7000 kr totalt (inklusive nyår). De utgiftsposter du kan ta med är:
• Mat och dryck
• Julklappar
• Nöjen (exempelvis bio för hela familjen)
• Transporter till nära och kära
• Juldekorationer

Nu är det ”bara” att sätta ett tak för respektive utgift och sedan planera för hur du ska kunna hålla spenderandet under detta tak. Det kan krävas prioriteringar och det är inte säkert att du blir helt nöjd. Med stor sannolikhet kan du dock uppleva att den ekonomiska stressen blir mindre och det är mycket positivt.

Skulle du upptäcka att din ekonomi sätter snäva ramar kan du låna pengar till jul. Du kan till exempel titta på utbudet av kreditlån med låga räntor. Kom dock ihåg att inte låna för mycket och att du har god marginal att kunna betala tillbaka så fort du kan.

Bestäm ett datum då allt ska vara klart

Ett smart tips i själva planeringen är att bestämma ett datum då allt ska vara klart. De sista dagarna före julafton är alltid de mest stressiga. Förutom att du säkerligen har sista minuten-uppgifter att klara på jobbet ska du ordna med de sista julklapparna, köpa den sista julmaten, och så vidare.

Det är klokt att undvika extra stress de sista dagarna före julafton. På så sätt kan du börja varva ner och få den där avkopplande julkänslan som du önskar.

Dra ner på spenderandet till barnen
I de flesta barnfamiljer är julklapparna till barnen en mycket stor utgiftspost. De senaste åren har varje vuxen spenderat ungefär 3000 kr i snitt på julklappar, och majoriteten av dessa kronor går till presenter till barnen.

Visst finns det en glädje i att se barnens ögon tindra när de ser klapparna under granen. Det är samtidigt en idé att inte överspendera. Små barn har till exempel ingen aning om vad saker och ting kostar.

Inte sällan är det de julklappar som är billigast eller enklast som blir de mest uppskattade. Viktigare än priset är att julklapparna passar barnens personligheter och sätt att leka.

I sammanhanget är det också smart att tänka på att försöka hitta de lite billigare prislapparna. Givna tips är att jämföra priser och handla på nätet. Väljer du att shoppa online ska du dock vara extra noggrann med att undersöka regler för retur/byte.

Be om hjälp – engagera familjen

Som förälder är det naturligt att man tar fullt ansvar för att julen ska bli ”perfekt”. Det är därför månaden kan vara så stressig både ekonomiskt och känslomässigt. I många familjer är det också en av föräldrarna som drar det absolut tyngsta lasset.

För att minska den känslomässiga och ekonomiska stressen i jul är det klokt att engagera hela familjen. Om du bor med en partner, se till att dela upp arbetsuppgifterna mellan er. Har du lite större barn kan de absolut engageras att hjälpa till med något. Har du vuxna barn ska de definitivt hjälpa till med julfirandet både ekonomiskt och när det gäller arbetsuppgifter.

Gör inget du inte vill göra

Det är många som känner att de måste uppfylla en rad traditioner inför och under julen. Det kan handla om allt från att man måste köpa en viss maträtt till julbordet till att man måste besöka en viss släkting. En viktig fråga att ställa sig är om dessa traditioner verkligen ger något positivt eller om de i stället egentligen bara skapar onödig stress.

Ett tips är att se över alla traditioner du och din familj brukar följa för att se om de ger mervärde eller inte. Om en viss tradition enbart upplevs som ett besvär är det nog dags att plocka bort den och kanske ersätta den med en ny.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden