Navigera rätt genom mellandagsrean

Av: Ylva Gren Publicerat: december 29, 2017

Rea banner

Årets stora köpfest pågår väl egentligen oavbrutet från Black Friday till nyårsafton, men det brukar vara lite extra kaotiskt i mellandagarna. Från juldagen ända fram till några dagar in på det nya året är det verkligen högsta tempo i såväl fysiska butiker som på nätet, och både utbud och efterfrågan når årshögsta.

Om du vill kunna utnyttja de överlag lägre priserna under mellandagarna, och samtidigt göra trygga och säkra köp, finns det ett par saker du ska tänka lite extra på. Läs och följ våra tips för att se till att din shopping under mellandagarna blir så fördelaktig som möjligt.

Öppet köp och bytesrätt

Öppet köp och bytesrätt är åtaganden som är frivilliga från säljarens sida. Det finns alltså inga tvingande lagregler kring detta, och det är något att vara mycket uppmärksam kring, särskilt som många butiker kan vara mindre generösa med sina åtaganden när det handlar om reavaror.

Innan du betalar för din vara, oavsett du handlar i en fysisk butik på stan eller online, bör du noga kontrollera vad som gäller kring öppet köp och bytesrätt. Handlar du i en fysisk butik, fråga säljaren och be vid behov om en anteckning på kvittot. Om du handlar på nätet, titta i köpvillkoren och identifiera vad som gäller. Ta gärna en skärmdump på villkoren!

Notera (1): Om du handlar online har du alltid 14 dagars ångerrätt.

Notera (2): Om det är fel på en vara du har köpt får du givetvis lämna tillbaka den och få pengarna tillbaka oavsett hur reglerna kring öppet köp och bytesrätt ser ut.

Jämför priser

Varje år dyker de upp – exemplen på stora prissänkningar som egentligen inte är prissänkningar över huvud taget eftersom butikerna har smyghöjt dagarna innan rean. Det är givetvis inte tillåtet att marknadsföra en produkt på rea om priset tidigare har höjts, men det finns alltid mindre samvetsgranna säljare som tummar lite på reglerna.

För att undvika att bli vilseledd av ett reapris kan du med fördel se till att jämföra priser innan du slår till. Det finns flera utmärkta webbplatser för prisjämförelser att använda. Ett exempel är Prisjakt, ett annat är Pricerunner.

Att jämföra priser är givetvis också klokt i sig. Det gäller både om du handlar online eller i fysiska butiker. Se bara till att räkna med eventuell frakt och andra kringkostnader om du jämför priser på nätet.

Avbetalning och försäkringar

En typ av vara som alltid är i fokus på mellandagsrean är hemelektronik. Ofta är det faktiskt hemelektronikkedjorna som är de mest aggressiva när det gäller marknadsföringen. Om du är ute efter exempelvis en ny TV, en ny smartphone eller något liknande bör du vara lite extra på tårna i frågor om avbetalningsköp, eventuella abonnemang och försäkringar.

Om du ska köpa din vara på avbetalning gäller det att du är införstådd med hur kreditavtalet ser ut och vad krediten faktiskt kostar dig. Om du är osäker på om du kan följa avbetalningsplanen, är det bättre att avstå köp, oavsett hur attraktivt reapriset än kan se ut. Själva avbetalningen läggs upp precis som ett vanligt pritvatlån som t.ex. billån, men kostnaderna kan variera.

Om du vill köpa en ny smartphone med abonnemang, var noga med att se totalkostnaden för telefonen och abonnemanget över tid och glöm inte att jämföra priser så att du får mest värde för pengarna.

När du står i kassan i hemelektronikbutiken eller i webbutiken på nätet kommer du garanterat att få ett erbjudande om att teckna till försäkring för din vara. I de allra flesta fall är denna försäkring helt onödig, så teckna inte till den bara för att säljaren rekommenderar den.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden