Nedåt för bostadsrätter – Uppåt för fritidshus

Av: Ylva Gren Publicerat: juni 11, 2020

Trots att flera experter uttalat sig om risk för kraftiga prisras har effekterna på bostadsmarknaden hittills varit milda. Det är framförallt priserna på bostadsrätter som har sett en minskning den senaste tiden, medan villapriserna har fortsatt att stiga. Störst utveckling är det för fritidshusen där priserna har ökat med 8 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik.

Grå och orange husgavel mot blå himmel

Nedgång för bostadsrätter i landet

De senaste tre månaderna har priserna på bostadsrätter i hela landet minskat med -3%, enligt Svensk Mäklarstatistik. Trots det är prisutvecklingen positiv sett till en årsbasis, då priserna har ökat med totalt +3% de senaste 12 månaderna. Årstakten var högst i Stockholm med en ökning på +5%, medan priserna i Malmö endast har ökat med +1% de senaste 12 månaderna.

Totalt är det 28 534 bostadsrätter som har sålts de senaste tre månaderna och det genomsnittliga priset i maj månade var 37 738 kronor per kvadratmeter. Det kan jämföras med januari månad då snittpriset i landet låg på 41 326 kr per kvadratmeter.

Enligt Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, ökar nu utbudet av bostadsrätter som ett resultat av försäljningar som har skjutits upp i början av året. ”Om inte efterfrågan hänger med står vi inför ytterligare prispress”, säger han i en kommentar. Samtidigt väntas hög aktivitet på bostadsmarknaden i sommar när många väljer att semestra hemma.

Villapriserna fortsätter stiga i krisen

Prisutvecklingen för villor har däremot varit stabil trots corona och har fortsatt att klättra uppåt. Bara sett till den senaste tre månaderna har priserna i hela landet ökat med +3% och på en årsbasis är motsvarande siffra +5%. Totalt är det 15 176 villor som har sålts under mars till maj månad 2020 och snittpriset för den senaste månaden uppgår nu till 3,4 miljoner kronor.

Störst uppgång i villapriser var det i Malmö där priserna har ökat med +2% den senaste månaden, med en total uppgång på +7% sett till en årsbasis. I Stockholm var dock priserna på villor oförändrade i maj och i Göteborg ökade priserna med +1%.

Under maj såldes 15 000 bostäder i Sverige, vilket är 15 % färre jämfört med samma månad 2019. Antalet sålda villor minskade mer än bostadsrätter. Ett minskat utbud av villor kan vara en av orsakerna till den fortsatta prisuppgången.

Högtryck på fritidshus – till säljarnas fördel

Det område som har sett störst prisutveckling det senaste året är fritidshusmarknaden. Svensk Mäklarstatistiks mätning för maj månad visar en fortsatt uppgång, med en total utveckling på +8% de senaste 12 månaderna. Snittpriset för fritidshus låg i maj på 1,8 miljoner kronor. Ett lågt utbud och begränsade möjligheter till utlandssemester har lett till en ökad efterfrågan.

”På fritidshusmarknaden är det tydlig fördel för säljarna. Coronapandemin har gjort att många som tidigare planerat en försäljning har ändrat sina planer, vilket ger ett lågt utbud och ökad aktivitet i budgivningarna. Vi ser också att antalet yngre spekulanter ökar”, säger Marcus Svanberg på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling i en kommentar till mäklarstatistiken.

LÄS MER: Köpa sommarhus? – Här är tipsen inför köpet

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden