Nöjd kund-garanti – nyhet för tryggare lån

Av: Emil Jansson Publicerat: februari 27, 2017

Signering

Du känner kanske till att du har ångerrätt för alla lån och krediter du blir beviljad? Fristen ska vara minst 14 dagar enligt konsumentkreditlagen och den gäller oavsett du ansöker om ett lån eller en kredit på nätet, i en butik eller hos banken. Men, visste du att det finns banker som har utsträckt ångerrätten till betydligt längre tid än 14 dagar för sina privatlån? Lagen ställer upp ett minimikrav för kredittagarens trygghet, men på frivillig väg kan lån- och kreditgivare erbjuda betydligt mer generösa regler. Vissa långivare erbjuder upp till hela 60 dagars ångerrätt.

Ångerrätt eller nöjd kund-garanti?

De banker och andra långivare som idag erbjuder en ångerfrist som är väsentligt längre än två veckor kallar vanligtvis sitt erbjudande för nöjd kund-garanti eller något liknande. Den fungerar emellertid på nästan exakt samma sätt som den lagstadgade ångerrätten.

De skillnader som kan finnas handlar om att återbetalning ska ske inom ett visst antal dagar samt om att du som låntagare faktiskt behöver berätta varför du vill ångra lånet. Sådana bestämmelser är inte helt förenliga med konsumentkreditlagens ångerrätt. Till exempel stipulerar lagen att återbetalning ska ske skyndsamt och någon förklaringsskyldighet har du inte. Notera att konsumentkreditlagens regler gäller för de första 14 dagarna efter att lånet har blivit utbetalt. Först därefter träder nöjd kund-garantin in.

Vad innebär garantin mer konkret?

En nöjd kund-garanti innebär att reglerna kring den lagstadgade ångerrätten, med eventuella mindre inskränkningar eller ändringar, gäller även efter 14 dagar. Det betyder att du som låntagare när som helst under tiden då garantin gäller kan säga upp lånet. När du gör det blir du, liksom gäller för ångerrätten, omedelbart återbetalningsskyldig. Normalt ska du betala tillbaka det lånade beloppet inom fem bankdagar.

Om det är så att du redan har betalat räntor och amorteringar på ditt lån får du tillgodoräkna dig detta belopp. Det dras helt enkelt av din skuld. Utnyttjar du en eventuell garanti gör du klokt i att undersöka exakt vad du ska betala tillbaka för att inte riskera att betala för lite. Kommer inte hela beloppet in på långivarens konto i tid finns nämligen risken att banken anser att garantin inte gäller.

Vad gäller då eventuella uppläggningsavgifter? När du ångrar ett lån inom den lagstadgade ångerfristen ska alla avgifter betalas tillbaka. Den grundläggande idén är nämligen att lånet de facto aldrig har kommit till. När det gäller en nöjd kund-garanti är långivaren dock fri att ange egna villkor, varför det är svårt att ge en generell bild av vad som gäller. Hos en del långivare får du uppläggningsavgiften återbetald alternativt tillgodoräknad, hos andra inte.

Ett intressant konkurrensmedel

Konkurrensen om låntagarna är stor och det gäller att komma på nya konkurrensfördelar för att hänga med i utvecklingen. En nöjd kund-garanti är i vår mening ett klart intressant tillskott till arsenalen av konkurrensmedel. Det här konceptet gör ett lån lite tryggare i sig på samma gång som det automatiskt ger långivaren mer goodwill.

Samtidigt kan man ha farhågor om att vissa låntagare ser den extra tryggheten som något som väsentligt sänker tröskeln för att låna. Det går att argumentera för att nöjd kund-garantin får vissa som funderar på att låna att ta steget lite mer lättvindigt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden