Nu är det smart att binda boräntan – enligt experterna

Av: Theodor Holmberg Publicerat: juli 17, 2013

Även om det är omöjligt att sia om framtiden så är de allra flesta analytiker överens om att det i dagsläget är ett mycket gynnsamt läge att binda sin boränta. Detta med tanke på att flera tecken har kommit som pekar på kommande höjningar på de långa räntorna.

Långa räntan rör sig uppåt

Även om riksbanken valt att behålla räntenivån på låga 1 procent så rör sig räntan på de långa lånen uppåt sakta men säkert. Eftersom många har sina bolån bundna är det denna ränta som är mest intressant vid nyteckning av bolån eller omläggning av lånen.

En femårig statsobligation hade i maj en ränta på 1,43% och idag ligger den på 1,58%. Det rör sig uppåt vilket även speglar sig i bolåneräntorna. SBAB erbjuder idag en femårsränta på 3,62% men har gått ut med information om att de förväntar sig höja denna till 3,75% i December i år.  Ett år senare beräknar de att räntan kommer att ligga på 5%. En höjning med 38% vilket självklart kommer att märkas för låntagarna.

Låg rörlig ränta lockar till att inte binda men…

Med en låg rörlig ränta och en stigande lång ränta är det lockande att välja rörlig ränta på bolånen men detta är väldigt kortsiktigt. Ett sätt att ta del av både den låga räntan och samtidigt skapa sig en trygghet i bundna räntor är att dela upp lånet. Detta är något som SEB rekommenderar i deras boränteråd. De anser att man ska dela upp lånen på tremånaders (rörlig) samt femårsränta.

I en artikel i DN uttalar sig även Hans-Åke Palmgren (Boverket) att det är riskabelt att satsa för mycket på den rörliga räntan. Han påpekar att den idag visserligen är mycket låg men att den inom bara tre år skulle kunna vara fördubblad utan att det för den skull är ovanligt hög.

Däremot finns det även fakta som pekar på att det kan vara lönsamt att ha is i magen och vänta ett tag till innan bolånen binds. Att räntan kommer att röra sig uppåt bygger helt och hållet på en kommande ökad inflation vilket kommer av en betydligt bättre ekonomi. Just nu är det finanskris i många länder vilket resulterat i hög arbetslöshet och lågkonjunktur. Detta förväntas alltså vända uppåt med bättre konjunktur som följd och därmed högre inflation och högre räntor.
Men har analytikerna fel och uppgången väntar med att komma så har de som placerat i rörlig ränta gjort en bättre investering.  Dessutom har rörlig ränta historiskt sett förmånligare än det fasta alternativet.

Dagsaktuella räntor på några av låneinstituten:

Icabanken              Rörlig 2,96,                 5 års 3,68%

Ikanobanken        Rörlig 2,92%                5års  3,62%

Freedom Finance Rörlig 2,92%               5 års 3,62%

 

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden