FIRE – Så pensionerar du dig tidigt i livet

Av: Ylva Gren Publicerat: januari 31, 2020

Är det möjligt att sluta jobba redan vid 50 med samma inkomst som tidigare? Ja, åtminstone om du frågar anhängarna av FIRE-rörelsen. Financial Independence, Retire Early (FIRE) är en rörelse som i korta drag går ut på att bli ekonomiskt oberoende och kunna gå i pension tidigt i livet, men hur går de tillväga och vad kan vi lära oss av deras sätt att leva?

Pension tidigt FIRE

Så fungerar FIRE

I korta drag går FIRE-livsstilen ut på att maximera sitt sparande genom att hitta sätt att öka sin inkomst och/eller dra ner på sina utgifter i så stor utsträckning som möjligt. Målet är att bli ekonomiskt oberoende genom att bygga upp en passiv inkomst som räcker livet ut. Hur mycket som behövs i sparkapital beror på hur stora utgifter du räknar med att ha.

Förespråkare av rörelsen brukar tala om ”4%-regeln”. Det vill säga, om du räknar med en 4 % årlig värdeutveckling på sparpengarna behöver du ha sparat ihop 25 gånger den årsinkomst du vill ha. Om du kommer fram till att du behöver en månadsinkomst på 20 000 kr (240 000 kr i årsinkomst) behöver du alltså spara ihop 6 miljoner kronor (240 000 x 25).

En värdeutveckling på 4 % av 6 000 000 är 240 000 kronor, det vill säga din önskade årsinkomst. Genom att investera ditt sparkapital så att du får en årlig avkastning på 4 % kan du alltså få en inkomst varje månad utan att lyfta ett finger.

Genom att ha en passiv inkomst på det här sättet blir betalt arbete något frivilligt och anhängaren kan välja att pensionera sig tidigt. Kanske är drömmen att ha mer tid över till familjen? Eller att ägna all tid åt fritidsintressen eller leva ut dagarna på en strand i Thailand? Oavsett vad drömmen är, handlar FIRE om att skaffa sig medlen att själv bestämma över sin tid.

LÄS MER: Appar som hjälper dig med ditt sparande

Vad finns det för nackdelar?

Det säger sig självt att det krävs uppoffringar för att kunna spara 6 miljoner eller mer beroende på den levnadsstandard du vill ha. Hur stora uppoffringar som krävs beror förstås också på när du vill bli ekonomiskt oberoende. Börjar du spara vid 20 års ålder med planen att gå i pension vid 50 med en månadsinkomst på 20 000 kr krävs ett sparande på 200 000 kr per år.

Risken med ett för aggressivt sparande är att du bortprioriterar sådant som ger livskvalitet och är viktigt i livet. Det är inte ovanligt att FIRE-anhängare undviker resor, att gå ut med vänner eller andra nöjen för att kunna spara varenda krona. Allt som inte är absolut nödvändigt bortprioriteras, vilket kan gå ut över ens sociala liv och ens fysiska och psykiska hälsa.

Det gäller därför att hitta en bra balans i sparandet och sätta upp en rimlig målbild. Samtidigt är det bra att vänja sig vid ett mer sparsamt leverne eftersom det gör det lättare att leva på kapitalet när målsparandet väl är uppfyllt.

Inspireras av FIRE-rörelsen

Du behöver förstås inte vara riktigt så här extrem i ditt sparande, men kanske kan det motivera dig att spara mer än du gör idag? Det är lätt att tänka kortsiktigt med sitt sparande, men små bäckar små! Genom att ha mer disciplin när det kommer till hur du spenderar dina pengar kan du spara mer än du tror, vilket kanske kan sätta lite guldkant på pensionen.

Kanske kan du spara tillräckligt för att kunna jobba halvtid de sista åren? Eller så är ditt mål att spara till något som ligger närmre i tiden, som en kontantinsats till köp av bostad. Låt dig inspireras av FIRE-anhängarnas fokus och leta på olika bloggar och forum efter tips och tricks som gör att du kan spara mer i vardagen. Det finns många kreativa lösningar!

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden