Planera i december – för mindre fattigt januari

Av: Emil Jansson Publicerat: november 30, 2020

För många är januari en tuff ekonomisk månad. Och det är inte så konstigt, för den följer den månad då vi spenderar allra mest. Under december gör vi av med mycket mer än vi brukar. Handels Utredningsinstitut (HUI) beräknar att varje person i Sverige spenderar 7 800 kronor på saker och mat i december. Det är 1 600 kronor högre än snittet för de övriga månaderna.

Jul- och nyårsfirandet kostar helt enkelt. Såväl i form av presenter som mat, pynt och annat. Till exempel väntas svenskarna spendera 21 miljarder på julklappar. Men det går att få ned kostnaderna och rädda januari. Här tittar vi på några alternativ!

Vill du låna pengar till jul?
Läs vår guide och jämför lån till julen

Uppslaget anteckningsblock med varm choklad och röda strumpor

Planera inköpen i december

Kring jul och nyår är det ofta många olika saker som behöver handlas. Det är lätt att en del glöms bort eller att du handlar för mer än vad du tänkt. Speciellt om du inte har en organiserad lista på vad som behövs. Det blir då lätt en del småhandlande.

Och småhandling är ofta dyrt i slutändan. Så försök att planera handlandet. Då undviker du dessutom dyra sista minuten-köp i små närbutiker. Få till en rejäl shoppinglista och beta av den på en billigare stormarknad. Om ni är många som firar jul ihop är det också bra att dela upp inköpen mellan er. Det är ett bra sätt att minska på både kostnaderna och matsvinnet.

Tänk till kring julklapparna

Julklappar kan vara en stor utgift, men det behöver faktiskt inte vara så. Det är lätt att det blir fokus på att få saker istället för att umgås med varandra. Enligt SBAB:s decemberundersökning 2019 börjar dock många ändra sin inställning till julklappar. Framförallt yngre vuxna. 77 procent av personerna mellan 23 och 35 års ålder drog ned på sina budgetar för julklappar i fjol.

Ett sätt att göra det på är att tänka lite annorlunda kring julklapparna, till exempel genom att:

  • Ge bort begagnat (det är även miljövänligt!)
  • Gör din julklapp själv (du hittar DIY-guider på nätet)
  • Ge bort ett sparande (t.ex. starta ett fond-sparande)
  • Ge bidrag till ett välgörande ändamål i personens namn
  • Enas om ett maxpris på julklapparna som passar alla

SBAB frågade hur folk planerat att dra ned sina utgifter under december. Några populära svar var då att dra ned på antalet julklappar, sänka prisgränsen och att köpa mindre julmat. Så det verkar absolut finnas ett intresse för att göra julen billigare.

En budget ger bättre koll

En budget är ett kanonbra sätt att få bättre koll på ekonomin. Oavsett om det är en decemberbudget för att rädda ekonomin i januari eller en årlig hushållsbudget. Men hur sätter du upp en budget? Till att börja med sammanställer du alla inkomster.

Det handlar till exempel om löner, bidrag, utdelningar, stöd, gåvor och hobbyverksamheter. Efter att det är gjort vet du vad hushållet har att röra sig på varje månad. Detta sammanförs sedan med alla utgifter. Tänk på att få med alla: såväl hyror, lån och försäkringar, som nöjen och förbrukningsvaror. Glöm inte heller bort avtal, abonnemang och andra fasta kostnader.

När du är färdig vet du mer om dina marginaler. Många gånger visar budgeten var onödiga kostnader finns. I takt med att du drar ned på dessa växer ditt ekonomiska svängrum och helt plötsligt kanske det finns mer pengar att röra sig på i januari.

Få en bra start på det nya året

Att slippa börja det nya året med en ansträngd ekonomi är förstås en stor vinst bara det. Men det behöver inte ta slut där. Låt din budget och goda ekonomiska marginaler bli till en vana. Låt 2021 bli året då du kommer igång med sparandet på riktigt.

Då ska du se att den ekonomiska pressen snart minskar, så att du tänka på annat än huruvida pengarna kommer räcka till.

Vi önskar dig en trevlig december, en god jul och ett gott nytt år – med en hälsosammare ekonomi!

Läs vår guide om att låna pengar till jul

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden