Planerar du en resa till jul? – Här är de billigaste resmålen

Av: Ylva Gren Publicerat: november 18, 2019

Många är vi som drömmer om att fly undan vintermörkret och stressen kring jul, gärna till varmare breddgrader. Efterfrågan är ofta stor på de resmål som kan erbjuda sol och bad – som Florida, Gran Canaria och Phuket – vilket trissar upp priserna. Det kan därför vara en klurig tid att åka för den som inte vill spendera multum, men ändå önskar fylla på D-vitaminförråden.

Det finns dock mer budgetvänliga och närliggande resmål att välja på. Platser som visserligen inte kan erbjuda strand- eller poolväder, men där solen för det mesta skiner och temperaturen ligger en bra bit över nollan. SCB har gått igenom statistik över var reskassan räcker längst – av Grekland, Italien, Cypern och Spanien – beroende på vad just du vill få ut av resan.

Billiga resmål jul

Gemensamt för alla fyra resmål är att dagarna generellt är längre än i Sverige, vilket innebär fler timmar av dagsljus, och temperaturen ligger ofta runt 14-17 grader. Vädret varierar så klart beroende på vilka delar av länderna du besöker. Generellt är dock antalet regnfria dagar färre runt medelhavet än i Sverige och graderna beger sig sällan under nollan.

Utöver kostnaden för flygbiljett är andra vanliga utgifter vid en resa boende, transporter, restaurangbesök och shopping. Statistik från SCB visar att prisnivån för utgifterna, i förhållande till Sverige, skiljer sig mellan de olika länderna. Genom att välja rätt land att besöka utifrån vad du vill lägga tiden på kan du få ut så mycket som möjligt av julresan!

LÄS MER: Finansiera semesterresan – vad passar?

För dig som vill shoppa kläder och skor

När ordet ”shopping” kommer på tal suckar en del ljudligt och ser framför sig en lång dag av att springa från affär till affär. Andra blir helt till sig av tanken på att spendera timmar i olika butiker och få känna tyget från klädesplagg mot fingrarna.

Om du tillhör den sistnämnda kategorin och planerar att shoppa under resan är Spanien det resmål där reskassan räcker längst. I Spanien är kläder och skor 27 procent billigare än i Sverige. Cypern och Grekland kommer tätt efter, följt av Italien.

För dig som vill utforska och turista

Många av oss vill se så mycket som möjligt av resmålet när vi är utomlands. För det krävs olika transporttjänster, som buss, tåg, taxi eller båt. Om det här är något du vill göra mycket av under resan är Grekland det billigaste resmålet för dig. Där är transporter drygt 25 procent billigare än i Sverige. I Cypern är tjänsterna dyrast, men ändå 6 procent billigare än i Sverige.

För dig som vill bo på hotell och äta ute

God mat är en av livets stora njutningar. Håller du med? För den som vill äta gott under resan och gärna får det serverat frukost, lunch och middag är Grekland det bästa alternativet för plånboken. Där är priserna för restaurangbesök 40 procent lägre än i Sverige. Det gäller också för hotellvistelser, så om du vill bo fint men till en billigare peng är det här ditt resmål.

Det ska dock sägas att Spanien endast ligger efter med 2 procentenheter i den här kategorin, så det kan vara värt att spana in om flygen är billigare dit. Minst prisskillnad är det i Italien, men det är i slutändan fortfarande 25 procent lägre priser.

För dig som vill hyra bostad och laga mat hemma

Om ni hellre vill laga egen mat och umgås ”hemma” är Spanien det mest ekonomiska valet. Där får ni 20 procent mer i matkassen och 38 procent mer när det kommer till boende. Varför inte hyra ett hus vid stranden och laga er egen julmat?

Ett tips är att sälja in idén till släkten så är ni fler som delar på kostnaden och kan dessutom köra ett traditionellt julfirande tillsammans. Med den enda skillnaden att ni befinner er i Spanien och att det inte är minusgradigt, förstås.

Räcker inte pengarna ändå?
Jämför lån till resan

Statistik inhämtad från SCB.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden