Reporäntan lämnas orörd

Av: Theodor Holmberg Publicerat: juli 4, 2013

I onsdags (3/7) lämnade riksbanken ett mycket väntat räntebesked. Som de allra flesta analytiker hade trott så lämnades styrräntan kvar på 1 %. Det är en rekordlåg nivå som har varit sedan senast räntan senast ändrades dvs 17/12-2012.

Men trots denna mycket låga nivå fanns det ändå oenighet kring frågan. Två riksbankschefer reserverade sig nämligen mot detta beslut eftersom de ansåg att räntan egentligen borde sänkas ytterligare 0,25 enheter dvs ner till 0,75%.

Att det finns en oenighet kring det hela är inte oväntat med tanke på det finansiella tumult som varit under de senaste åren i flera Europeiska länder. Det är helt enkelt mycket svårt att veta vad framtiden har att ge men det är ändå detta som riksbankscheferna ska försöka göra när de sätter en ränta som ska stimulera ekonomin lagom fram till nästkommande räntebesked.

Analytiker tror att styrräntan kommer att ökas successivt i mitten av 2014 och framåt.

Hur påverkar styrräntan dig?

Styrräntan är den ränta som bankerna får betala när de lånar pengar av staten. Det i sin tur resulterar i att konsumenterna måste betala en högre ränta om bankerna gör det. Detsamma gäller även bakåt dvs en låg styrränta genererar en låg utlåningsränta hos bankerna.

Men det är inte enbart bankerna som påverkas utan samtliga låneinstitut eftersom de direkt eller indirekt lånar av andra institut eller banker.

En styrränta som nu ligger kvar på samma nivå som tidigare är mycket positivt för låntagare eftersom detta är en historisk låg nivå. De som har rörlig ränta har en ovanligt låg räntekostnad vilket självklart är uppskattat. Att räntan ligger still betyder också att bankerna och de andra låneinstituten troligtvis kommer att ha kvar de räntelägen som de har idag. Detta beslut var ju trots allt något som var väntat och som de redan kalkylerat med vid sättandet av räntenivåerna.

Betyder det att alla lån som erbjuds alltid har låga räntor? Nej, inte nödvändigtvis. Vilken ränta som fås när ett lån ska tecknas beror på flera faktorer där styrräntan är en. Den som kan visa upp en stabil ekonomi, har något som kan belånas samt inte belånar det till stor del får lättare en lägre ränta än andra. Det finns alltså faktorer som du som låntagare kan påverka och de som du inte kan påverka.

Det du kan göra är att alltid jämföra räntorna hos olika låneinstitut för att på så sätt hitta den bästa räntan. Detta genomförs lättast på Lendo – en sida som jämför de flesta lånebolagen som finns på marknaden. Så gå till Lendo och jämför – låna pengar – och gör det till låg ränta!

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden