Så bör du tänka kring privatekonomin

Av: Ylva Gren Publicerat: mars 20, 2020

De senaste veckorna har präglats av röda siffror på börsen, och om turbulensen kring coronaviruset håller i sig får vi räkna med osäkra kurser ett bra tag framöver. Såväl svenska ekonomin som världsekonomin har fått sig en törn med dalande börser, företag som försatts i konkurs och stora flygbolag som SAS och Norwegian som permitterat nästan all sin personal.

Ju mer coronaviruset sprider sig, desto större blir osäkerheten kring hur stor effekten kommer bli för världsekonomin. Det här är första gången sedan finanskrisen 2008 som börsoron har uppgått till denna skala, med kraftiga fall flera dagar i följd. Risken är att utbrottet leder till att Sverige hamnar i en djupare lågkonjunktur, även om en ny finanskris inte är att vänta.

Med all nyhetsrapportering om viruset är det lätt att känna oro och stress över vilka effekter spridningen kommer få på den egna ekonomin. Vad kan du göra vid ett inkomstbortfall och hur förbereder du dig? Hur bör du tänka kring ditt sparande?

Kvinna oroar sig över sin privatekonomi

Risk för bortfall av inkomst

Risken är betydligt större att du råkar ut för inkomstbortfall i dessa turbulenta tider, särskilt om du arbetar inom hotell- och restaurang, handeln eller resebranschen. Med få kunder som vågar sig ut till restauranger eller köpcentrum behövs inte lika mycket personal och verksamheter kan behöva stänga ner på obestämd tid. För att inte tala om alla strandade flygplan.

För de som har möjlighet att arbeta hemifrån behöver coronaviruset inte få någon större effekt på hushållets inkomster. Värre är det för dem som inte har den möjligheten och då måste permitteras, eller i värsta fall varslas. Det kan även ske för alla företag vars intäkter påverkas av utbrottet. Därtill finns risken för att själv bli sjuk eller att ens barn måste tas hand om.

Följande kan leda till bortfall av inkomst i coronatider:

  • Du måste gå ned i arbetstid – I och med regeringens nya beslut om korttidspermittering kan du maximalt få en löneminskning på 7,5 %. För någon med 32 700 kronor i månadslön kan det innebära ett bortfall på 2 500 kronor.
  • Du blir varslad från ditt jobb – Om företaget går dåligt till följd av corona kan personal behöva varslas och du kan förlora ditt arbete. Som medlem i en a-kassa i minst ett år kan du få upp till 80 % av din tidigare lön, men maximalt 20 000 kronor i månaden. Som arbetslös utan a-kassa får du en grundersättning på maximalt 8 000 kronor i månaden.
  • Du blir sjukskriven en längre tid – Första dagen får du ut max 804 kronor och följande tid 80 % av din lön. Enligt en uträkning av SvD innebär två veckors sjukskrivning ett lönetapp på 5 330 kronor för den med en lön på 35 000 kronor.
  • Du måste vara hemma med barn (vab) – Om barnet är sjukt eller det finns misstanke om att personen smittar kan du få 80 % av din lön i ersättning, men maximalt 1 059 kronor per dag. Gäller inte om barnet inte är sjukt eller smittar.
  • Du får inte arbeta på grund av smittorisk – Om du är frisk men inte får arbeta på grund av risk för smitta har du rätt till smittbärarpenning. Den ger dig knappt 80 % av din lön och max 804 kronor per dag. För två veckors karantän i hemmet skulle det innebära en maximal inkomst på 8 040 kronor, vilket kan innebära ett väsentligt lönetapp.

Minska hushållets lånekostnader

Skulle du och en partner drabbas av inkomstbortfall kan ekonomin bli mer ansträngd och det kan bli svårare att täcka alla kostnader. En av de största utgiftsposterna i ett hushåll är vanligtvis ränta och amortering för lån, och då framförallt bolån.

Det kan då vara bra att känna till att banken har rätt att göra undantag från amorteringskravet när det finns särskilda skäl till det. Finansinspektionen har i ett pressmeddelande gått ut med att ”inkomstbortfall kopplat till coronaviruset” bör betraktas som ett sådant särskilt skäl och uppmanar därför banker att vara generösa i de undantag som görs för drabbade låntagare.

Om du har svårt att få ekonomin att gå ihop kan du alltså kontakta din bank och be om att få pausa amorteringen på bolånet en tid framöver. Det kan innebära att du får flera tusen kronor extra i månaden som kan användas till det nödvändigaste.

Även när det gäller betalningssvårigheter för andra skulder, som snabblån och privatlån, är det klokt att kontakta långivaren och berätta om situationen. Oftast får du då hjälp att lägga upp en plan som fungerar utifrån din ekonomiska situation.

Planera för det värsta – gör en krisbudget!

Även om det värsta inte händer, kan det kännas tryggt att veta att ekonomin skulle klara ett betydande inkomsttapp. I det avseendet kan det vara en bra idé att göra en krisbudget. Rada först upp alla utgifter under en månad och försök sedan skala ner kostnaderna så mycket som möjligt. Vad är det lägsta beloppet ni skulle klara er på? Var går smärtgränsen för ekonomin?

På det här sättet får du en tydlig bild över hur mycket ni har råd att gå miste om i fråga om inkomster, men också vilka åtgärder ni skulle behöva vidta för att klara er om någon skulle bli arbetslös. Se det även som ett bra tillfälle att reflektera över er situation – finns det något ni kan dra in på för att spara mer? Hur ser det ut med a-kassa och inkomstförsäkring?

Relaterad läsning: Gör stresstestet – Hur rustad är din ekonomi?

Tips för sparandet under coronatider

När det kommer till sparande är det viktigt att först och främst se till att du har en buffert tillgänglig på ett sparkonto som du snabbt kan komma åt vid behov. Lås alltså inte upp allt i fonder eller aktier, utan säkerställ att du har ett sparkapital du kan falla tillbaka på utan att behöva sälja av något. Den vanliga rekommendationen är att ha en buffert på minst 2 månadslöner.

När det gäller det långsiktiga sparandet, som pensionssparandet, är det bästa du kan göra att fortsätta spara som vanligt. Försök motstå att sälja av – på lång sikt kommer börsen med stor sannolikhet vända, men det går inte att säga när så det gäller att ha is i magen. Om du har pengar i aktier som du behöver inom 3 år kan det vara bättre att sälja och ta förlusten.

Om du väljer att inte sälja och istället sitta lugnt i båten är det bästa du kan göra att låta bli att logga in och kolla hur det går. Annars blir det ännu svårare att stå emot och sälja av det du redan har. Vad gäller huruvida det är köpläge just nu är svårt att säga eftersom det finns risk för ytterligare ras framöver, vilket du måste vara beredd på om du väljer att köpa aktier just nu.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden