Så får du ett friare ekonomiskt liv

Av: Ylva Gren Publicerat: november 3, 2017

Hästhage

De senaste åren har det dykt upp ett antal nya populära bloggar som handlar om tips för att leva sparsamt. Gemensamt för de flesta av dessa bloggar är att de drivs av personer som vill skapa ett annat liv än det som de upplever att samhället kräver av oss som medborgare. De vill ha mer fritid och mer frihet att leva livet utan att vara bundna till arbetsveckor på 40 timmar.

En av de mest högprofilerade av dessa bloggare är Oskar Lindberg, som bloggar under sitt alias Fantastiska Farbror Fri. Oskar Lindberg och hans fru sade upp sig från sina arbeten vid 40 års ålder för att i princip leva på avkastningen på sparat kapital samt arbeta mer sporadiskt med projekt som de brinner extra för. Idén med beslutet är att få mer tid att spendera med familjen och bygga ett liv som inte kretsar kring 100% förvärvsarbete. Låter det intressant? Här är en sammanfattning av Oskar Lindbergs tre bästa tips för hur du kan gå tillväga för kunna leva mer ekonomiskt fritt. Det är inte särskilt avancerade tips, men det är ju alltid de enkla knepen som är de viktigaste.

Vart tar pengarna vägen?

Du vet säkert på öret hur mycket du får in i inkomster varje månad. Frågan är om du har lika bra koll på vart pengarna tar vägen? För att kunna leva mer ekonomiskt fritt måste du skära i utgifterna och då är det nödvändigt att du vet vad du spenderar pengar på.

Tips: Det är ganska tidskrävande att notera varje utgift separat i olika kategorier och sedan sammanställa alla uppgifter. För att göra kollen lite enklare kan du använda dig av appar som automatiskt samlar in och kategoriserar dina utgifter. Tink är ett bra exempel på en sådan app.

Lev lokalt

Ett annat tips som Oskar Lindberg framhåller är att leva lokalt. Med det menas att man ska ordna sitt liv så att det man behöver i form av service, skola, barnomsorg, handel och hobbyer finns nära hemmet. Helst ska allt finnas på gång- eller cykelavstånd. Kontentan av det här tipset är att man ska undvika behovet av att äga bil. Bilen är en av de största utgiftsposterna för de flesta hushåll och tas den ut ur ekvationen går det att leva betydligt mer ekonomiskt. För att verkligen få utväxling på det här tipset kan man behöva fundera på att flytta en bit geografiskt.

Gör resan tillsammans med din partner

Förutom att två lever billigare än en är det, enligt Lindberg, en stor bonus om man är två som gör resan mot ett friare ekonomiskt liv tillsammans. Det handlar både om nöjet med att planera och utföra planen och om att uppgiften blir mindre betungande om man kan dela på den.

Kommentar

Oskar och Maribel Lindberg påbörjade sin resa mot ekonomiskt oberoende för sex år sedan. Nu, 2017, efter sex års noggrant planerande och idogt sparande har de nått sitt mål. Att arbeta mot ekonomiskt oberoende är något som tar tid. Det tar tid att spara och investera för en framtid utan löneinkomster och det tar tid att ställa in sig på att leva mer sparsamt. Om du vill följa i parets fotspår bör du vara beredd på att arbeta hårt för att uppfylla målet.

Källor: Artiklar i SvD (delvis bakom betalvägg)

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden