Så här bokar du billigaste flyget

Av: Ylva Gren Publicerat: juni 3, 2018

Vi svenskar reser utomlands som aldrig förr. Resandet slår nya rekord nästan varje år trots att det med flygskatter, högre bränslepriser och en väsentlig kronförsvagning successivt blir allt dyrare att flyga långt. En allmän sett god ekonomi bland stora delar av svenskarna är en anledning till den stora reslusten.

Samtidigt är många mycket prismedvetna och ”shoppar runt” länge och väl innan de slår till med en bokning. Det är ett smart grepp eftersom det finns många tusenlappar att spara på att jämföra och välja de mest prisvärda alternativen. Om du vill kunna spara en del på priset för din utlandssemester samtidigt som du får mycket för pengarna kan du med fördel använda dig av några enkla knep. Det handlar framför allt om när du bokar och när du flyger.

billigt flyg semesterbudget

60-dagarsregeln

Ett knep som kan vara mycket lönsamt är att boka flygresan minst 60 dagar före själva avresan. Dessutom är det faktiskt så att det exakt 60 dagar före avresan är absolut billigast att boka, åtminstone om vi ska tro bokningssajten Momondo som varje år presenterar en prisstudie om när och hur det är billigast att boka. Bokar du din resa 59 eller 61 dagar före avresan blir den automatiskt något dyrare. 60-dagarsregeln är alltså en du med fördel kan utnyttja för att resa billigare.

Kvällsflyg är billigast

Det kan ta emot, särskilt om du reser med barn, att flyga på kvällar och nätter, men du kan enkelt kapa en hel del på priset på flygbiljetten genom att flyga på mer obekväma tider. Anledningen till att kvälls- och nattflyg är billigare är just att det är obekvämt. Det gör att efterfrågan automatiskt minskar.

Den ”magiska” brytpunkten är normalt kl. 15:00. Det är vanligtvis betydligt dyrare att resa före kl. 15. Efter den tidpunkten är prisminskningen inte direkt linjär, men du kan räkna med att ett flyg som går exempelvis kl. 21:00 är billigare än ett som går kl. 18:00.

Samtidigt som du bör hålla i minnet att senare flyg är billigare än tidigare ska du självklart ta med faktorn att du kan få mindre kvalitetstid på resmålet om du reser sent.

Ovan är själva grundregeln, men det finns faktiskt undantag. Om du vill resa riktigt långt österut, exempelvis till Thailand, kan du spara en hel del på att flyga tidigt på morgonen.

Flyg på tisdagar är billigast

Om du har möjlighet att fritt välja veckodag för flygresan är det tisdagar du ska sikta på. De dagar då det är dyrast att flyga är normalt fredagar och lördagar.

Det här förhållandet beror helt på efterfrågan. Det är helt enkelt dyrare att flyga de dagar då de flesta är lediga medan det är billigare att flyga när de flesta går till arbetet.

Bra att känna till är att det för resor inom Europa är något dyrare att flyga på fredagar än på lördagar. Detta har att göra med den stora efterfrågan på weekendresor fredag – söndag.

Sammanfattning

Om du vill ha chansen att boka den absolut billigaste flygresan är receptet följande. Du ska försöka hitta ett flyg som går tisdag kväll och boka resan exakt 60 dagar före avresa. Om du inte kan boka tidigt är veckodagen en viktigare parameter än tidpunkten på dagen.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden