Så lurar sms-bedragare svenska lånekunder

Av: Emil Jansson Publicerat: november 21, 2019

Bluff-sms om att återaktivera Spotify-konto, betala importmoms till Postnord eller verifiera sitt bankkonto hos Nordea…
Det här är bara några av de bedrägeriförsök som förekommit där falska sms skickats ut till tusentals svenskar med välkända företag som avsändare. De falska sms:en är en form av nätfiske (phishing) och tyvärr är det en vanlig bedrägerimetod idag.

Varning bluff-sms

Vad är nätfiske med falska sms?

Nätfiske genom falska sms är en kriminell verksamhet som går ut på att lura till sig konfidentiella uppgifter som lösenord, användarnamn och betalkortsuppgifter. Informationen i sms:en brukar vara av brådskande karaktär och oftast uppmanas mottagaren att agera på något sätt. Exempelvis genom att klicka på en länk, göra en betalning eller ringa ett nummer.

Syftet med ett brådskande meddelande är att du ska bli stressad och agera impulsivt. Om du mottar ett bluff-sms är det därför viktigt att du kväver alla impulser och inte klickar på något förrän du har kontrollerat meddelandets autenticitet.

Exempel på bluff-sms

Ett företag som varit hårt drabbade av sms-bedrägerier är Postnord. I de falska sms:en har mottagare ombetts klicka på en länk för att betala importmoms eller porto för en leverans, varpå mottagaren slussats in på en falsk men trovärdig hemsida.

En extra utsatt tid när det gäller den här typen av bluff-sms är kring julen. Då är det extra många som väntar på leveranser, vilket ökar sannolikheten för att sms-bedragarnas massutskick prickar in personer som faller för de falska sms:en.

Ett annat exempel är ett bluff-sms som skickades ut tidigare i år där avsändaren utgav sig för att vara musiktjänsten Spotify. Texten löd då: ”Varning! Ditt Spotify konto har utgått. Aktivera 6 nya månader Spotify Premium nu!” följt av en länk som mottagaren uppmanades att klicka på. Därefter ville bedragarna att mottagaren skulle dela med sig av sina kortuppgifter.

Lånapengar.com har inte skickat ut sms

I veckan nådde ytterligare en våg av bluff-sms svenskars mobiltelefoner, med oss på Lånapengar.com som avsändare. ”Vi har nu godkänt din ansökan och handlägger ditt ärende. Utbetalning sker vanligtvis inom 2-4 bankdagar. Har du frågor kan du ringa in till oss” står det i sms:et, följt av ett telefonnummer som inte har någon som helst koppling till vår hemsida.

Meddelandena har lett till oro hos de som mottagit sms:et och inte har ansökt om något lån. Många blir förstås rädda att deras identitet har blivit stulen och att en bedragare har lyckats teckna lån i deras namn. Om du har blivit drabbad bör du inte ringa numret i sms:et utan i första hand bör du höra av dig till vår mejl om du har några frågor så svarar vi så fort vi kan.

Vi på Lånapengar.com vill understryka att vi inte sparar några telefonnummer och inte heller har skickat ut några sms. Det har inte skett någon låneansökan via oss. Om du är orolig för identitetsstöld uppmanar vi dig att göra en polisanmälan.

Våra råd – Så undviker du att bli lurad

  • Om du mottar ett sms, oavsett vem avsändaren utger sig för att vara, var skeptisk och ifrågasätt innehållet.
  • Agera inte impulsivt utan tänk till en extra gång och gör inte det som avsändaren uppmanar dig till.
  • Google is your friend – sök på avsändaren och sms:et, med stor sannolikhet har andra råkat ut för samma sak.
  • Agera direkt om du råkat lämna ifrån dig känsliga uppgifter – spärra bankkort / byt lösenord / polisanmäl.

Mer information om bluff-sms hittar du på Konsumentverkets hemsida – Hallå konsument.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden