Semester med barnen i Sverige – Prisvärt, vackert och spännande

Av: Emil Jansson Publicerat: mars 21, 2017

semester barn pengar

Känslorna inför årets semesterplaner kan för många familjer kännas splittrade. På samma sätt som julafton är en stor ekonomisk påfrestning, så är även semestertider det för många. Pressen att ge sig iväg på den perfekta semesterresan är oftast stor och inte alltför sällan sammankopplad med höga kostnader. Som barnfamilj finns det dock mängder med prisvärda, och ibland till och med gratis alternativ till att ha den perfekta semestern för både vuxna och barn.

Regnig svensk sommar

Vem vill inte fly den regniga svenska sommaren och spendera semestern i värmen med en god bok medan solbrännan når toppresultat.

Barnen sitter bredvid och bygger sandslott under en klarblå himmel och det kristallklara havet finns bara meter bort om man behöver svalka av sig, eller skölja av sanden från barnens sommarbruna händer.

Men är det värt att kanske behöva skuldsätta sig under en lång tid framöver för detta? Under rätt förutsättningar är det kanske ett alternativ att låna till konkurrenskraftig ränta för en sådan semester, om man inte haft möjligheten att spara ihop till resan i förväg.

Alternativt kan man planera in en minst lika avkopplande och underbar semester på hemmaplan, och barnen kommer med all säkerhet ha lika många underbara minnen för livet efter den semestern.

Här kommer några tips för en lyckad semester på hemmafronten med barnen, utan alltför stora utgifter.

Mobilfri lekdag

Låt mobiltelefoner, surplattor och datorer vila en dag, barnen kommer älska det. Kostar absolut ingenting, och är snarare något du tjänar in pengar på genom att gö Kombineras med fördel ihop med något eller samtliga följande förslag.

Inomhuslekland

Regnig svensk sommar? Ta en dag på ett av alla de inomhuslekland som finns i de flesta större städer. Lika kul för vuxna som för små, och goda möjligheter för föräldrar att både leka tillsammans med sina barn och koppla av på sidan om medan barnen leker. Kombineras med fördel med picknick eller dylikt, då matpriser oftast är ganska höga på dessa lekland.

Brädspel

Den perfekta sysselsättningen för såväl barn som vuxna, och helt oberoende av väder. En eftermiddag tillsammans med familjen runt köksbordet när regnet smattrar på fönsterbrädan utanför kommer garanterat uppskattas av alla. Damma av de gamla sällskapsspelen du själv en gång spelat, barnen kommer snabbt uppskatta detta minst lika mycket som datorspel och mobilspel.

Spök/Äventyrsnatt i tält

Upplägget av detta är lite beroende på barnens ålder. En spännande upplevelse för alla åldrar utom kanske de allra minsta. Men till och med en treåring kommer tycka en natt i tält ute på tomten eller en närliggande skog kan vara en otroligt spännande upplevelse. För de lite äldre barnen går det att göra en lite mer spännande upplevelse i form av spöknätter med spökvandring, och för de mindre barnen skattjakt eller sagostund i tältet. Möjligheterna är oändliga och kommer ge barnen mängder av minnen.

Safari

De flesta mindre barn fascineras av något som finns i överflöd i vår svenska natur – insekter. Varför inte ta en dag i skog och mark med barnen och gå på jakt efter insekter, djur och växter. Är dina barn tävlingsorienterade, så kan du med fördel kombinera dagen med en tävling. Gör en lista över djur och växter och låt barnen tävla om vem som hittar dem eller flest av dem.

Fiska

Mysfaktorn på att spendera en dag ute i duggregnet med ett metspö är något varken barn eller vuxna vill missa. Gräv mask eller fixa annat bete tillsammans, hoppa i regnkläderna och packa väskan med varm choklad och spendera dagen på någon brygga vid vattnet och låt barnen fiska. Perfekt tillfälle att lära barnen om olika fiskar i svenska vatten och kanske även förse familjens katt med lyxmiddag.

Tågluffa

Även här är möjligheterna oändliga. Att ta tåget från exempelvis Stockholm till Hallsberg kan för många kännas som en tråkig resa, men för barn kan det vara ett helt äventyr. Att sitta på tåget några timmar och se den svenska naturen svischa förbi, och sedan kanske övernatta eller stanna några timmar på destinationen för att sedan åka hem igen och få somna uttröttad på tåget till det rytmiska ljudet av tågrälsen är något som för ett barn kan vara ett lika stort äventyr som att flyga till Kanarieöarna.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden