Vad är seniorlån?

OBS! Seniorlån är inte längre en kreditform som erbjuds av långivare på den svenska marknaden. Är du i behov av ett lån rekommenderar vi dig istället att läsa om våra olika erbjudanden inom privatlån och lån utan UC.

seniorer badar

Precis som det låter så riktar sig seniorlån till låntagare över 60 års ålder. Det har under lång tid varit ett populärt alternativ. Nu har denna typ av lån börjat försvinna mer och mer, bland annat på grund av den höga räntan som oftast följer med seniorlån.

Avsikten med seniorlån var i grunden att erbjuda pensionärer och äldre ett fördelaktigt alternativ för att ta lån och låna pengar direkt. Det blev snabbt ett populärt val hos många, och kallades av förklarliga skäl även pensionärslån. Flera stora banker i Sverige erbjöd seniorlån, bland annat Handelsbanken, Nordea och SEB. Idag är det dock endast Hypotekspension som erbjuder seniorlån. Enligt de själva så växer efterfrågan stadigt.

Det enda alternativet

Seniorlån erbjuds till dig som är pensionär och över 60 år samt har en bostad som kan användas som säkerhet. Den stora skillnaden mellan seniorlån och bolån är att du som pensionär inte behöver amortera och betala ränta på lånet, så länge du bor kvar i bostaden. När lånet sedan går ut eller du flyttar så börjar du betala tillbaka på lånet.

Nackdelarna

Senaste tiden har seniorlån fått mycket kritik, framförallt för de höga procentsatserna. I jämförelse med vanliga banklån så ligger räntesatsen nästan tre procentenheter högra, vilket gör att det blir avsevärt mycket dyrare i längden med seniorlån.

Om man tar seniorlån så kan detta även förhindra möjligheten till bostadstillägg om man tidigare varit berättigad till detta. För seniorlån så betalas inte räntan löpande, vilket gör att bostadskostnaden då inte räknas.

Enligt flera myndigheter som varnat för just seniorlån så kan ett vanligt banklån vara ett bättre alternativ. De ser seniorlån som en potentiell skuldfälla, speciellt för de som inte har tillräckligt hög kreditvärdighet för att kunna ta andra lån.

Pensionärernas Riksorganisation anser att det är ett bra beslut att de flesta banker nu slutat erbjuda seniorlån. Idag är det som tidigare nämnts alltså enbart Hypotekspension som erbjuder seniorlån där du inte betalar varken ränta eller amorterar under tiden bostaden är i din ägo.