Shopping under semestern kan stå dig dyrt i böter

Av: Theodor Holmberg Publicerat: juli 17, 2017

Tullen

När man åker på semester är det inte helt ovanligt att köpa lite nytt att ta med sig hem. Shoppingen kan bestå av allt från kläder och accessoarer till elektronik och gadgets. Dock kan inköp av piratkopior stå en ovetande turist dyrt. 

Obetänksamhet kan kosta mer än vad man tror

Semestertider i varma länder är inget främmande för svenskar under sommaren. Ju längre bort från de nordiska och kyliga breddgraderna desto bättre och destinationer som exempelvis Thailand är vanligt. Men det är inte bara kilometerlånga sandstränder och soliga dagar vid poolen som kännetecknar denna typ av semesterdestination. Det kryllar nämligen även av väskor, skor och andra modeaccessoarer som ofta är piratkopior av dyra märken.

SVT Nyheter har nyligen gått ut med att Konsument Europa varnar svenska turister för att köpa billiga piratkopior av lyxartiklar och märkesprodukter under semestern. Lagar varierar från land till land och det som är tillåtet i ett land, kan ge höga böter i ett annat. Ett land som är känt för sitt mode är Italien. Här tillverkas produkter från gigantiska märken såsom Gucci och Prada och köp av piratkopior från ”misstänkt ursprung” kan kosta uppåt 10 000 euro i böter.

Håll koll på bestämmelser

Det finns flera mer eller mindre skräckinjagande historier om ressällskap som fällts för innehav av piratkopior. En svensk skolklass på resande fot blev fasttagen och ett flertal elever fick betala böter för falska skär och solglasögon som de köpt under sin resa. Dessa böter rörde sig omkring 3 000 euro. Ett annat fall berättar om ett far som böterfälldes efter att ha inhandlat piratkopior i Thailand. De blev stoppade i tullen på väg hem till Sverige då de mellanlandade på en nederländsk flygplats.

I Sverige är det i regel inte riskabelt att äga och bära piratkopierade varor. Dock för man icke desto mindre vara på sin vakt när man åker utomlands och planerar att shoppa, speciellt i länder som är kända för att producera mycket kopior.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden