Ska man finansiera sin bil med lån?

Av: Lucy Publicerat: april 20, 2021

Billån kommer ofta med ganska låga räntor, främst på grund av att bilen i fråga används som säkerhet för själva lånet. Skulle man således få svårt att återbetala lånet enligt överenskommelse så kan man i värsta fall få bilen beslagtagen, varav pengarna från försäljningen används för att täcka återbetalningen.

Läs mer: Dags att köpa bil? – Här är skillnaden mellan billån med eller utan säkerhet

Jämför billån smartare med låneförmedlare

Det är idag enklare än någonsin att finansiera sin nästa drömbil. Faktum är att även den yngre populationen, som i många fall bor hemma valt att förverkliga sina drömmar om ett vrålåk, där priser långt över miljonen sällan hindrar de från att fullfölja det hela.

Självfallet så hade inte det hela varit möjligt om det inte vore för de historiskt sett låga räntorna, vilka även återfinns inom bilbranschen. Idag så ligger dessa mellan 2 – 4% och om man ponerar att en ny personbil inom segmentet “medelklass” ligger på en kvarts miljon så kommer inte billånet att nämnvärt påverka ens privata ekonomi.

Behov kontra begär – se till att du får vad du behöver

Den största fördelen med att teckna ett billån, kontra att använda sig av sparade pengar är att du kan använda de sparade pengarna till att placera dem hos investeringar vilka över tid genererar betydligt högre avkastningar.

Ett bilköp bör aldrig ses som en investering utan mer som ett exklusivt behov som gör att man får möjligheten att förflytta sig från punkt A, vidare till punkt B. Faktum är att så fort man kör ut fordonet från bilhandlarens garage så börjar bilen tappa i värde.

En annan aspekt som väger över mot att teckna ett billån är att du som konsument ej behöver spara i åratal för att kunna bekosta din nästa drömbil. För att få igenom köpet så behöver du ofta ha en insats på 10 – 15% i egna pengar, vilka för övrigt oftast kan införskaffas genom att teckna privatlån.

Således behöver du inte i själva verket ha några likvida medel för att få köpa drömbilen, förutsatt att du har en fast och stabil inkomst som kan täcka upp för de månatliga amorteringarna och räntekostnaderna som du blir påförd vid tecknandet av köpekontraktet.

Begagnad eller ny?

Den sista argumenten för varför du bör teckna ett bilköp är att din nuvarande livssituation kanske kräver tillgång till bil. Om man exempelvis ponerar att du vill köpa drömhuset mitt ute i skogen men behöver ett adekvat färdmedel i form av en bil för att ta dig till jobbet så ter sig billånet som ett ganska adekvat beslut.

Självfallet så finns det även många motståndare till det hela vilka menar på att man aldrig bör köpa en bil såvida man inte kan bekosta den med likvida medel. Resonemanget är att om man saknar adekvata finansiella muskler för att bekosta köpet så kommer man få svårt att återbetala billånet i fråga.

Kontentan i det hela är att endast du själv kan svara på huruvida ett billån lämpar sig bäst för din situation. Oavsett vad så är det aldrig smart att slänga flera hundra tusen av dina egna likvida med på en bil, vilka du i själva verket kunnat använda för att placera i andra investeringar, något som i sin tur kunnat generat ganska respektabla vinster.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden