Skattefri ränta och insättningsgaranti

Av: Ylva Gren Publicerat: februari 22, 2016

Spara på skattekontoDen här sajten handlar främst om lån. Här kan du jämföra privatlån och andra typer av lån och krediter från trygga svenska långivare och kreditinstitut och vi presenterar också goda råd och tips för hur du ska tänka både innan och efter du har skickat in en låneansökan och fått ditt lån beviljat. Samtidigt är ju lån bara en del av privatekonomin och då och då presenterar vi intressanta nyheter och tips kring sparande, investeringar och försäkringar. I den här bloggposten ska vi ge ett tips på hur du enkelt kan få maximal sparränta med insättningsgaranti på ett obegränsat belopp.

Skattekontot – en outnyttjad resurs

Alla svenskar har ett skattekonto. Det är från detta konto som inkomstskatt, fastighetsskatt och liknande skatter och avgifter dras. Kontot är också likvidkonto för överskjutande skatt, det vill säga pengar som staten ska betala tillbaka.

Vad inte så många känner till är att Skatteverket betalar ränta på innestående medel på skattekonto och denna ränta är faktiskt mycket konkurrenskraftig. I nominella tal är räntan 0,5625% (korrekt per den 22 februari 2016) och det är en siffra som vida överstiger vad både storbankerna och de flesta nischbanker kan erbjuda. Det finns dock även en extra bonus med den ränta som staten betalar. Den är nämligen skattefri och lägger vi till denna fördel blir den nuvarande räntan egentligen omkring 0,80% på årsbasis.

Hur var det då med insättningsgarantin? Skatteverket är ingen bank och kan därmed inte anslutas till den statliga insättningsgarantin. Samtidigt finns väl endast mikroskopiska risker att Skatteverket inte skulle kunna betala ut innestående medel, vilket gör att det finns en de facto insättningsgaranti och att den torde vara i princip obegränsad.

Enkelt att sätta in och ta ut

Det är mycket enkelt att både sätta in till och ta ut pengar från skattekontot. Insättningar gör du på samma sätt som när du betalar restskatt. Alla uppgifter du behöver (kontonummer, OCR-nummer, med mera) hittar du om du loggar in på ditt konto på Skatteverkets hemsida. Sedan gör du bara en vanlig betalning i din internetbank. När du vill ta ut pengar begär du utbetalning från ditt konto på Skatteverket. Du loggar enkelt in med e-legitimation.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden