Skrämmande bostadssituation i Stockholm

Av: Theodor Holmberg Publicerat: september 12, 2017

Spekulationer flyger fritt men konsensus verkar vara att situationen inte är hållbar. Med bostadspriser på rekordnivåer är det förståeligt att stockholmsborna är bekymrade. Men frågan återstår, ska vi förbereda oss för en krasch eller finns det ljus i slutet av tunneln?

dyra bostäder i stockholm

Skyhöga bostadspriser oroar stadsborna

94 000 kr per kvadratmeter. Så mycket ligger genomsnittspriset just nu på en bostadsrätt i centrala Stockholm. Över dubbelt så mycket som Berlin och priserna får till och med de rikaste att svacka. De höga priserna och kraven på minst 15% kontantinsats, kombinerat med den lånegräns som flera banker har innebär en hög minimiinkomst för en bostadsrätt. Detta innebär att om du tjänar mindre än 49 000 kr i månaden kan du få det svårt att hitta till och med en etta på 35 kvadratmeter i centrum. Funderar du istället på en tvåa? Då kan du vara tvungen att tjäna runt 65 000 i månader för att kunna ta ett lån.

Priserna har nått en sådan nivå att de som tidigare skulle tänka sig att flytta till Östermalm flyr till andra stadsdelar. Istället för att betala 200 000 kr per kvadratmeter väljer folk istället att flytta till områden som Lidingö, där priserna istället ligger på drygt en tredjedel mindre i jämförelse.

Tusentals nya bostäder

Marknaden har börjat förändras säger experterna. Det som tidigare var säljarens marknad har numera börjat skiftas till en för köparen. 72 000 nya bostäder i år och 74 000 ute nästa år har gjort så att en bostadsköpare nu råd att vänta och titta på bättre alternativ istället för att ha en budgivningskrig om det första bästa. Problemet, menar Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB är att:

”[…] det byggs väldigt homogent, speciellt utifrån ett prisperspektiv. Det är dyra bostadsrätter och dyra hyresrätter som gäller”

Men detta innebär inte att dessa bostäder kommer att stå tomma. Wörmann fortsätter men att poängtera att de som redan äger bostadsrätter kan nu ”köpa upp sig” till en bättre bostad och därmed lämna sin gamla för nya köpare.

Marknadens framtid

Om det är en sak som experterna är enade om så är det att just nu är Sveriges bostadsmarknads glödhet. Frågan är istället om den kommer att slockna, lugna ned sig eller överhettas. De stigande bostadspriserna och låga räntorna har ökat lånandet och konsumtionen. Lauri Rosendahl, vd för Stockholmsbörsen  menar att en extern chock i ekonomin kan få den glödheta marknaden att störta kaosartat. Höjda räntor och stigande arbetslöshet skulle leda till att folk inte kan betala av bolånen och vi hamnar i en liknande recension som den under 90-talet.

Banker som SEB och Swedbank anser att en inbromsning av ekonomin och en succesiv höjning av reporäntan står på agendan. Risken finns dock att inbromsningen sker för tidigt och ekonomin får ett svärstopp. Men om det sker för tidigt riskerar det att bli en överhettning i ekonomin.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden