Spara pengar – enkel guide för dig som vill vara ekonomisk

Av: Ylva Gren Publicerat: september 8, 2021
En spargris och mynt.

Söker du efter tips för att spara pengar? Då är du på helt rätt sida! I denna artikel ska vi nämligen gå igenom lite olika tips på att spara pengar. Vi hoppas därför kunna förse dig med användbara tips om hur du kan spara pengar snabbt. Fortsätt därför att läsa för att få bra spara pengar tips.

1. Gör en budget

Ett tips för att spara pengar handlar om att skaffa sig en budget för varje månad. På så sätt kan du på förhand bestämma dig för hur mycket pengar du kan spendera på olika saker under månaden och samtidigt kunna få pengar över till annat. För att göra det lättare att följa den budget du har satt upp kan du bland annat använda dig av en budgetapp. Numera finns det flera olika sådana tillgängliga. Med hjälp av dessa verktyg kan du göra det lättare för dig själv att spara pengar i vardagen.

2. Placera dina pengar i fonder

Ett annat bra spara pengar tips är att spara pengar i fonder. Detta fungerar som så att du köper fondandelar. Antingen kan det röra sig om engångsköp, eller så kan du välja ett månadssparande där en viss summa dras från ditt konto varje månad. Genom att spara pengar i fonder kan du i det långa loppet dra in mycket stora summor pengar.

3. Planera dina köp av mat noga

Du kan också spara pengar på mat. Detta kan du bland annat göra genom att planera dina köp av mat noga. Närmare bestämt bör du alltid se till att köpa mat som du kommer att hinna äta upp innan den blir dålig och du måste slänga den. Få saker är nämligen lika onödiga att slösa pengar på som matsvinn. Ett annat sätt som du kan spara pengar på mat på är att försöka äta ute så lite som möjligt. Brukar du till exempel gå ut och äta när du har lunchrast på jobbet? Då är detta något som det kan gå åt väldigt mycket pengar till, pengar som du i stället kan spendera på annat genom att i stället ta med dig matlåda till jobbet. Självklart kan man också unna sig att gå ut att äta någon gång då och då, men att göra det hela tiden är mycket onödigt och något som kan kosta dig väldigt mycket pengar. Ett av de bästa sätten att spara pengar snabbt är därför att undvika att äta ute alltför ofta och i stället laga din egen mat.

4. Undvik alkohol

Ett annat av de bästa sätten att spara pengar snabbt på är att undvika alkohol. Alkohol kan nämligen vara mycket dåligt för din ekonomi eftersom det i regel kostar väldigt mycket pengar att gå ut på krogen i Sverige. Många har dessutom en tendens att tappa kontrollen över hur mycket pengar de spenderar när de har fått i sig alkohol. Att undvika alkohol helt och hållet är därför ett bra sätt för att spara pengar snabbt och spara pengar i vardagen.

5. Låna bara pengar när det är absolut nödvändigt

Att låna pengar är något som kostar pengar. Just därför bör du endast göra det när det är absolut nödvändigt. Vissa saker är det nämligen inte en bra idé att låna pengar till. Det är till exempel aldrig en bra idé att låna pengar till saker som att shoppa, gå ut på krogen eller åka på semester. Det tillkommer nämligen saker som räntor och andra avgifter till ett lån. Klarar du inte heller av att betala tillbaka ett lån så som det är tänkt kan det dessutom orsaka ytterligare ekonomiska svårigheter för dig i form av inkassokrav och i värsta fall att du hamnar hos Kronofogden. Låna därför bara pengar när det är absolut nödvändigt.

6. Följ en blogg om att spara pengar

Ett annat bra spara pengar tips kan vara att följa en spara pengar blogg. Hur kan man spara pengar genom att följa en blogg kanske du undrar? Svaret på denna fråga är att en sådan blogg kan förse dig med spara pengar tips och annat som kan hjälpa dig att spara pengar i vardagen. Det finns numera gott om sådana bloggar, så det är bara att ta sig en titt bland de som finns tills du hittar en som du gillar.

7. Öppna ett sparkonto

Ett annat bra tips för dig som undrar hur kan man spara pengar är att öppna ett sparkonto. På så sätt kan du nämligen separera de pengar som du ska spara från dina övriga samt få tillgång till sparränta. I vissa fall går det även att göra så att du inte har tillgång till pengarna på ditt sparkonto under en viss period. Det är bland annat ett mycket bra sätt för att förhindra att du använder dina pengar till spontanköp eller andra onödiga saker.

8. Gör dig av med ditt kreditkort

Ett annat bra tips för att göra det lättare för dig att spara pengar är att göra dig av med ditt kreditkort. Men hur kan man spara pengar genom att göra det kanske du undrar? Svaret på den frågan är att ett kreditkort av förklarliga skäl kan resultera i att man handlar alltför mycket på kredit. Det är i sin tur något som kan få mycket negativa konsekvenser för din ekonomi och göra det svårt för dig att spara pengar. Gör dig därför av med ditt kreditkort om det är så att du vet med dig att du handlar alltför mycket pengar på kredit. Det kan du spara mycket pengar på i det långa loppet.

9. Spara pengar på ditt boende

För många personer är boendet något som merparten av lönen går till varje månad. Om du vet med dig att detta stämmer in på dig så fråga dig själv om det verkligen är nödvändigt att spendera så mycket pengar på ditt boende som du gör. Måste du till exempel bo så centralt som du gör samt ha en så stor lägenhet? Bor du ensam i en stor lägenhet kan det till exempel vara en utmärkt idé att i stället dela ditt boende. På så sätt behöver du inte stå för hela hyran själv utan kan i stället dela den med någon annan. Också det är något som du kan spara mycket pengar på i längden.

FAQ

Varför kostar det pengar att låna pengar?

Det kostar pengar att låna pengar eftersom det kan tillkomma räntor och andra avgifter till ett lån. Detta är framför allt fallet om det är så att du lånar utan säkerhet.

Vad är exempel på saker som det kan vara nödvändigt att låna pengar till?

Exempel på saker som det är nödvändigt att låna pengar till inkluderar bland annat bostadsköp samt bilköp.

Varför är kreditkort dåliga för dig som vill spara pengar?

Kreditkort kan vara dåliga för dig som vill spara pengar eftersom det kan vara svårt att kontrollera hur mycket pengar man spenderar när man kan handla på kredit. Just därför kan det vara värt att göra sig av med sitt kreditkort om det är så att man vet med sig att man handlar för mycket på kredit.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden