Stora skillnader i kommunernas skuldrådgivning

Av: Ylva Gren Publicerat: maj 10, 2018

2017 var första året då alla Sveriges kommuner erbjöd budget- och skuldrådgivning, detta enligt en rapport från Konsumentverket. En annan positiv nyhet i sammanhanget är att det överlag satsas mer på funktionen skuldrådgivning än tidigare. Totalt hade kommunerna 258 årsarbetskrafter avsedda för budget- och skuldrådgivning i snitt under året.

Samtidigt som funktionen överlag har förstärkts, finns stora skillnader mellan olika kommuner. Om årsarbetskrafterna i minuter delas med antalet invånare över 18 år ligger Nordanstig, Mullsjö och Kil i topp. Här finns utrymme för omkring 13 minuter av rådgivning per invånare. I många andra kommuner är siffran betydligt lägre och på vissa håll kan utrymmet räknas i sekunder per invånare. Snittet i riket är fyra minuter per invånare och år.

Småstad

Kommuner med många skuldsatta satsar minst

Konsumentverkets granskning visar att de kommuner som har störst andel skuldsatta faktiskt satsar minst på service och hjälp kring budget- och skuldrådgivning. Det är givetvis raka motsatsen till hur det borde vara.

Detta förhållande blir särskilt problematiskt när det gäller budget- och skuldrådgivning till de personer som har en skuld hos Kronofogden. Enligt Konsumentverket är det försvinnande få kommuner som har många skuldsatta som kan erbjuda rådgivning och hjälp i den utsträckning som krävs. Samtidigt finns stora resurser på plats i kommuner som har en betydligt mindre andel skuldsatta.

Topp 5 – mest resurser per invånare
Kil – 13,3 minuter
Mullsjö – 13,2 minuter
Nordanstig – 13,1 minuter
Vansbro – 11,3 minuter
Uppvidinge – 11,2 minuter

Topp 5 – minst resurser per invånare
Öckerö – 0,1 minut
Lomma – 0,3 minut
Vaxholm – 0,4 minut
Jokkmokk – 0,4 minut
Tanum – 0,6 minut

Observera: Tid är Konsumentverkets eget mått på tillgänglighet för budget- och skuldrådgivning. Det kan argumenteras för att andra mått kan vara mer lämpliga, men det är en fråga vi inte ska diskutera här.

Hjälp via Hallå Konsument

Om du har problem med en hög skuldsättning bör du i första hand vända dig till kommunens funktion för budget- och skuldrådgivning. De är skyldiga att hjälpa dig, men du kan inte räkna med att omedelbart få hjälp. Bor du i en kommun där satsningarna på funktionen är små kan väntetiden bli av det längre slaget.

Ett alternativ, oavsett om du får kontakt med den kommunala konsumentvägledningen eller inte, är att vända dig till Konsumentverkets webbtjänst Hallå Konsument. Här finns både en livechatt, ett forum och en värld av nyttig information att ta del av.

Skuldsatt – så här tar du första steget

Har du ett ärende hos Kronofogden? Är den ekonomiska situationen så besvärlig att du har svårt att klara vardagen? Ett första steg är att inte gömma dig från verkligheten. Det enda sättet att få bukt med situationen är att ta fram en konkret och exakt bild av hur den ekonomiska situationen ser ut just nu. Vilka är skulderna och hur stora är de? Vem ska ha betalt? När ska skulderna betalas? Med en konkret bild av situationen blir det lättare att börja reda ut problemen. Det ska också sägas att budget- och skuldrådgivarna på kommunerna gärna ser att du gör denna sammanställning själv så att ni tillsammans direkt kan börja titta på en plan för att ordna upp situationen.

Läs mer: Ovan sammanställning bygger på uppgifter i Konsumentverkets rapport BUS 2018 – Läget i landet. Du kan ladda ner den från myndighetens webbplats här.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden