Svårt att få lån? Vad du behöver veta

Av: Lucy Publicerat: februari 9, 2024

En av de vanligaste anledningarna till att det är svårt att få lån är en dålig kreditvärdighet. Om du har missat betalningar eller har hög skuldsättning kan det vara svårt att övertyga långivare om att du är en säker investering. Det kan också vara svårt att få lån om du inte har någon fastighet eller annan säkerhet att erbjuda som pant.

Det är inte alltid enkelt att få lån, särskilt om du har en låg kreditvärdighet eller inte har någon säkerhet att erbjuda. Det kan vara frustrerande att behöva söka lån från flera olika långivare och ändå bli nekad. Men du är inte ensam. Många svenskar upplever svårigheter när de försöker få lån.

Person som har svårt att få lån

Orsaker till att det kan vara svårt att få lån

Att få ett lån kan vara svårt och det finns flera faktorer som kan påverka din förmåga att få godkänt på din låneansökan. Nedan följer några av de vanligaste orsakerna till svårigheter med låneansökan.

Betalningsanmärkningar

Betalningsanmärkningar kan ha en negativ påverkan på din kreditvärdighet och därmed göra det svårt att få lån. En betalningsanmärkning kan uppstå om du inte betalar dina räkningar i tid eller om du har en skuld som hamnat hos Kronofogden. Det är viktigt att undvika betalningsanmärkningar för att öka dina chanser att få godkänt på din låneansökan.

Låg inkomst och skulder

Din inkomst och skulder kan också påverka din förmåga och göra det svårt att få lån. Om du har en låg inkomst eller höga skulder kan det vara svårt att få godkänt på din låneansökan. Det är viktigt att ha en stabil ekonomi och att ha betalat av dina skulder innan du ansöker om ett lån.

Konsekvenser av för många kreditupplysningar

Att ansöka om för många lån eller kreditkort kan också påverka din kreditvärdighet negativt. Varje gång du ansöker om ett lån eller kreditkort görs en kreditupplysning, och för många kreditupplysningar kan göra det svårt att få godkänt på din låneansökan. Det är viktigt att vara selektiv när du ansöker om lån och kreditkort för att undvika för många kreditupplysningar.

Genom att undvika betalningsanmärkningar, ha en stabil ekonomi och vara selektiv när du ansöker om lån och kreditkort kan du öka dina chanser att få godkänt på din låneansökan.

Strategier för att öka chanserna att få lån

Att få ett lån kan vara en utmaning, särskilt om du har en historia av oförmåga att betala tillbaka lån eller om du har en låg kreditpoäng. Men det finns strategier som du kan använda för att öka dina chanser när du har svårt att få lån.

Att välja rätt långivare och låneprodukter

När du söker efter lån är det viktigt att välja rätt långivare och låneprodukt. Det finns många långivare på marknaden som erbjuder olika typer av lån, så det är viktigt att du väljer en som passar dina behov och din ekonomiska situation.

En annan faktor att tänka på är räntan. Ju högre ränta, desto högre månadskostnad och totalt sett högre kostnad för lånet. Därför är det viktigt att jämföra räntor och villkor från olika långivare för att hitta det bästa lånet för dig.

Fördelarna med medsökande och borgensman

Om du har svårt att få lån på egen hand kan det vara en god idé att överväga att ha en medsökande eller borgensman. En medsökande är en person som ansöker om lånet tillsammans med dig och som delar på ansvaret för att betala tillbaka lånet. En borgensman är en person som lovar att betala tillbaka lånet om du inte kan göra det.

Att ha en medsökande eller borgensman kan öka dina chanser när du har svårt att få lån eftersom långivaren ser det som mindre riskabelt att låna ut pengar till två personer istället för en. Det är dock viktigt att tänka på att både medsökanden och borgensmannen blir ansvariga för att betala tillbaka lånet om du inte kan göra det.

Alternativ till traditionella banklån

Om du har svårt att få ett traditionellt banklån kan det finnas alternativa lånemöjligheter att överväga. En låneförmedlare kan hjälpa dig att hitta lån som passar dina behov och din ekonomiska situation. De kan också hjälpa dig att förhandla om bättre räntor och villkor.

Omstartslån och samlingslån är också alternativ att överväga. Omstartslån är lån som är utformade för personer med dålig kreditvärdighet eller som har svårt att få ett lån på annat sätt. Samlingslån är lån som används för att samla dina befintliga lån till ett enda lån med en lägre ränta och en lägre månadskostnad.

Slutligen kan du överväga att söka mindre lån istället för stora lån. Mindre lån är oftast enklare att få beviljade och har högre beviljandegrad. Det är dock viktigt att tänka på att mindre lån oftast har högre räntor än stora lån.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden