Svenskens ultimata guide till att spara pengar (2021)

Av: Emil Jansson Publicerat: oktober 6, 2021
En man som håller i en plånbok med dollarsedlar.

Behöver du tips kring hur du kan göra för att kunna spara pengar? I så fall har du hittat helt rätt! I denna artikel ska vi nämligen ge dig en mängd tips på hur du kan spara så mycket pengar som möjligt.

Ekonomi är viktigt att känna till för att kunna fatta bra beslut

Självklart är det bra att kunna så mycket som möjligt om ekonomi när du ska spara pengar. Ju mer du kan om ekonomi desto lättare kommer det nämligen bli för dig att fatta bra ekonomiska beslut, något som i sin tur också kommer göra det lättare för dig att spara pengar. Kan du inget om ekonomi? I så fall kan det till exempel vara värt att ta en kurs i ämnet, eller varför inte en hel utbildning om det är något som du tycker är intressant och kan tänka dig att jobba med i framtiden? Oavsett vilket ger du alltså dig själv bättre möjligheter att fatta sunda ekonomiska beslut genom att lära dig så mycket om ekonomi som möjligt. Detta behöver dock inte heller nödvändigtvis handla om att du måste ta en kurs eller gå en utbildning i ekonomi. Du finner nämligen väldigt mycket information om ämnet på nätet, så det är bara att surfa runt och läsa på så mycket som möjligt om det.

Genom att fatta bra beslut kan du spara pengar

Som vi tidigare varit inne på kan du spara pengar genom att fatta bra ekonomiska beslut. Men vad är då exempel på några sådana beslut? Ett sådant är att det kan hjälpa dig att ta bättre beslut när du ska låna pengar. Att låna pengar är nämligen ett stort och viktigt beslut som du alltid bör tänka igenom noggrant innan du bestämmer dig för att göra det. Det finns flera skäl till detta. För det första är det inte gratis att låna pengar. I de flesta fall tillkommer det nämligen ränta och andra avgifter till ett lån. Se därför till att bara låna pengar då det verkligen är nödvändigt att göra det.

För det andra bör du bara låna pengar då du är helt säker på att du kommer att ha råd med att betala tillbaka dem. Har du inte det kan det nämligen resultera i allvarliga problem för dig och din ekonomi. Klarar du inte av att betala tillbaka ditt lån kan det nämligen leda till betalningsanmärkningar, något som i sin tur kommer göra det svårt för dig att kunna få ytterligare lån och även ge dig en sämre kreditvärdighet. I värsta fall kan betalningsanmärkningarna dessutom gå vidare till Kronofogden, något du bör göra allt du kan för att undvika till varje pris. Att hamna hos Kronofogden kan nämligen få katastrofala följder för dig och din ekonomi. Se därför alltså till att bara låna pengar i de fall då du är helt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka lånet enligt den överenskommelse du och långivaren kommit överens om.

Att spara pengar kan hjälpa dig att betala av ditt lån snabbare

Det finns flera fördelar med att spara pengar. Ett av dessa är att det gör det möjligt för dig att betala av dina lån på ett så snabbt sätt som möjligt. Du som har lån bör alltid fokusera på att bli skuldfri så fort som möjligt. Att vara skuldfri är nämligen i många fall en förutsättning för att kunna skaffa sig en bra och stabil ekonomi. Med detta sagt finns det lån som det för de flesta personer kommer att ta många år att betala tillbaka, detta så länge som de inte lyckas bli miljonärer. Ett exempel på sådana lån är studielån. Just studielån är något som den stora majoriteten av människor som skaffar sig en utbildning kommer behöva ta, detta eftersom man måste kunna försörja sig samtidigt som man studerar. Vi svenskar har dock den fördelen att Sverige är ett av få länder där du som studerar på universitet inte behöver betala någon terminsavgift. Självklart kommer man fortfarande att behöva pengar till saker som hyra och andra levnadskostnader. Hur som helst brukar du som studerar i Sverige därför inte få lika stora studielån som du som studerar utomlands. Utomlands kommer man nämligen att behöva betala terminsavgifter, terminsavgifter som i många fall kan röra sig om mycket stora summor pengar. För dig som studerat utomlands kommer det därför i de flesta fall ta längre tid att bli skuldfri än vad som är fallet när det kommer till dig som studerat i Sverige.

Självklart är studielån bara en av många typer av lån man kan tänkas behöva ta under sin livstid. Oavsett vilken typ av lån det gäller bör din prioritet dock alltid vara densamma, nämligen att betala av alla dina lån på snabbast möjliga sätt. På så sätt kan du ge dig själv de bästa möjliga förutsättningarna för att kunna få en bra och stabil ekonomi.

Tips för att spara pengar i vardagen

Det finns också en mängd olika tips som man kan använda sig av för att spara pengar i vardagen. Ett av dessa handlar om att i största möjliga mån laga sin egen mat. Att laga sin egen mat blir nämligen betydligt billigare än vad som är fallet om du hela tiden äter ute. Ta till exempel med dig matlåda till jobbet i stället för att gå ut och äta varje lunchrast, det kan du spara mycket pengar på i det långa loppet. Med detta sagt kan du självklart unna dig att gå ut och äta någon gång då och då, men gör det inte alltför ofta.

En annan sak många svenskar slösar mycket pengar på är alkohol. Dels är alkohol i regel väldigt dyrt i Sverige, framför allt när du går ut på krogen. Dessutom har många människor en tendens att tappa kontrollen över hur mycket pengar de spenderar när de har fått i sig några glas. Alla som någon gång vaknat upp med en bakfylla och insett att de spenderat alldeles för mycket pengar vet vilken ångest detta kan leda till. Försök därför att undvika detta, både för din ekonomis och din mentala hälsas skull!

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden